Avrupa'nın en güzel stadyumları

Avrupa'nın en güzel ve ilgi çekici tasarımlara sahip 10 futbol stadyumu karşınızda.

Futbol stadyumları izlediğimiz harika maçların zeminini oluşturuyor. Bazıları atmosfer olarak ön plana çıkarken bazıları da lüks duruşları ile göz kamaştırıyor. Özellikle Avrupa için futbolun beşiği diyebiliriz. Bu durumda bu büyülü anlara tanıklık etmenin en iyi yolu, Avrupa futbolunun oynandığı bir gecede projektörlerin altında yatıyor. Atmosferden ziyade tasarım olarak öne çıkanları ekledim bu yüzden Camp Nou ve Anfield görmeyi bekleyenler üzülebilir.

İşte Avrupa'nın en lüks tasarıma sahip 10 stadyumu. Peki sizin favori futbol stadyumunuz hangisi ?

Allianz Arena (FC Bayern München)

2005 yılında kullanıma açılan Allianz Arena, maç günlerinde dış cephesi özelleştirilebilir bir ışıklı ekrana sahip modern bir stadyumdur. Sıra dışı tasarımı ve rengarenk ışıklandırması ile dünyanın en göz alıcı stadyumları arasında yer almaktadır. Bayern Münih'e ev sahipliği yapan Allianz Arena, 75.000 kişilik kapasiteye sahip Avrupa'nın en büyük stadyumlarından birisi olmakla beraber 21. yüzyıl futbolu için mükemmel bir ortam denilebilir.

Stade Vélodrome (Olympique de Marseille)

1937'den beri Olympique Marsilya'ya ev sahipliği yapan stadyum, 2014 yılında büyük bir yenileme geçirmişti. Elit bir UEFA stadyumu olarak sınıflandırılan Stade Vélodrome 67.000 kişilik kapasiteli, ultra modern bir tasarıma sahip bir stadyum. Olympique Marsilya en başarılı Fransız takımı olmasa da, Vélodrome'da fanatik taraftarlarının takımlarının her zaman yanlarında olacağından asla şüphe duymazsınız.

Estádio José Alvalade (Sporting Clube de Portugal)

Portekizli mimar Tomás Taveira tarafından tasarlanan Sporting Lizbon'un stadyumu, Sporting'in kurucusu José Alvalade'nin adını almıştır. Stadyum sağlık kulübü, kulüp müzesi, spor köşkü, klinik ve ofis binası içeren Alvalade XXI adlı kompleksin bir parçasını oluşturmaktadır. Estádio José Alvalade, 50.095 kapasiteli modern bir stadyumdur ve UEFA tarafından 5 yıldızlı bir stadyum olarak sınıflandırılmıştır.

Tottenham Hotspur Stadium (Tottenham Hotspur F.C.)

Tottenham Hotspur Stadyumu, ultra lüks konfor ve son teknoloji ile donatılmış Avrupa'nın en etkileyici sahalarından biridir. 62.000'in üzerinde kapasiteye sahip bu ultra modern stadyum, Londra'nın en büyük kulüp sahası ünvanını taşıyor. Tottenham Hotspur Stadyumu tasarımsal açıdan diğer modern stadyumları kopyalamadı ve "kase" tipi tasarımdan kaçındı. Bunun yerine, zeminin her iki tarafında 4 büyük stant ile daha geleneksel bir tarzda ortaya çıktı. Ayrıca stadyum geçtiğimiz yıllarda birçok ödül kazanmıştı.

Santiago Bernabéu Stadium (Real Madrid CF)

Avrupa futbol tarihinin en başarılı kulübü olan Real Madrid'e ev sahipliği yapan Santiago Bernabéu 1947'den beri aktif. 80.000'den fazla seyirci kapasitesine sahip olan stadyum İspanya'nın en büyük ikinci stadyumu konumunda yer almakta. Ayrıca yenileme çalışmaları devam eden stadyum bu yılın sonlarına doğru son teknoloji ile donatılmış şekilde, muazzam tasarımıyla seyirciye açılacak.

Johan Cruyff Arena (AFC Ajax)

Fantastik atmosferi ve tasarımıyla ünlü olan Johan Cruyff Arena, Avrupa'nın ilk açılır tavanlı stadyumuydu. 55.000 kişilik kapasiteye sahip Hollanda'nın en büyüğü olan Johan Cruyff Arena, hem Ajax'a hem de Hollanda milli takımına ev sahipliği yapmakta.

Stadio Giuseppe Meazza ( AC Milan / FC Internazionale Milano)

Avrupa'nın en ünlü stadyumlarından birisi olan San Siro diğer adıyla Giuseppe Meazza, Milano'nun iki büyük devine ev sahipliği yapıyor. İtalya'nın gururu olan bu devasa 80.000 kişilik stadyumun eşsiz atmosferi ve etkileyiciliği hiçbir zaman azalmayacak.

Emirates Stadium (Arsenal F.C.)

Emirates'in, İngiltere'deki en çarpıcı stadyumlardan birisi olduğuna hiç şüphe yok. Dünyanın en lüks stadyumlarından birisi olan Emirates stadyumu, 2006 yılında inşa edildi ve stadyumun inşaat maliyetine yaklaşık 390 Milyon Sterlin harcandı. Emirates Havayolları ile yapılan sponsorluk anlaşmasıyla stadyumun adı Emirates olarak belirlendi. 60.000 kişilik kapasitesi ve lüks koltukları ile Kuzey Londra ekibinin stadı günümüzde en iyilerden birisi.

Estádio do Dragão (FC Porto)

Estádio do Dragão, Portekiz'in en büyük futbol takımlarından biri olan FC Porto'ya ev sahipliği yapmaktadır. 50.000'den fazla seyirci kapasiteli stadyumun içerisinde büyük bir Kupa Koleksiyonu Müzesi bulunmaktadır ve rekor sayıda özel nesneye sahiptir. Dragão, Portekiz'in 2004 UEFA Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapması planlarının bir parçası olarak inşa edilmişti.

Veltins-Arena (FC Schalke 04)

62.000'den fazla bir kapasiteye sahip olan Veltins-Arena, Schalke 04'e ev sahipliği yapmakta. Stadyumun, çimlerin daha doğal koşullarda büyümesini sağlamak ve zarar görmesini önlemek için dışarı kaydırılabilen saha ve açılır kapanır tavanı bulunmakta. Veltins-Arena 2001 yılında açıldığından beri, kayar alan ve açılır kapanır tavanı sayesinde Avrupa'nın en iyi stadyumlarından birisi olarak kabul ediliyor.

Bonus:

Stade Louis-II (AS Monaco FC)

Listedeki en küçük fakat en ilgi çekici tasarıma sahip olan Stade Louis II yalnızca 18.500 kişilik. Stade Louis II boyutun her zaman önemli olmadığını kesinlikle bizlere gösteriyor. Otopark, ofis, spor salonu ve olimpik havuzdan oluşan sahanın üç tarafı, projektörlü ve üstü kapalı tribünlerle çevrili. Özellikle böyle dar bir konuma kusursuz bir şekilde yapılan stadyum övgüyü hak ediyor.