Avustralya Liginde Tarihi Karışıklık

Tarihi eşcinsel onur forması kararı Avustralya'da oyuncu boykotunu tetikledi.

Avustralya Ulusal Rugby Ligi'ndeki (NRL) yedi oyuncu, takımlarının eşcinsel onur forması giyme kararı nedeniyle önemli bir maçı boykot etmeye hazırlanıyor.

Perşembe günü, Manly Warringah Sea Eagles, sporda LGBT kapsayıcılığını destekleyen bir kit kullanan ilk takım olacak.

Ancak bu tarihi karar oyunculara danışılmadı ve bazıları bu hamleye dini ve kültürel gerekçelerle itiraz etti.

Kulüp, durumu ele alış şekli için özür diledi.

Antrenör Des Hasler, kulübün "birçok insan için, aslında insan haklarını desteklemeye çalıştığımız gruplar için kafa karışıklığına, rahatsızlığa ve acıya" neden olan "önemli bir hata" yaptığını söyledi.

Salı günü düzenlediği basın toplantısında, konuyla ilgili LGBT topluluğundan ve olaya karışan oyunculardan özür diledi.

Hasler, "Tartışmaların hiçbirine dahil olmadıklarından, karrala ilgili en azından onlara danışılmalıydı." dedi.


Lig kurallarına göre aynı takımın oyuncuları farklı forma giyemez.

Yerel basın, bahsi geçen yedi oyuncunun Josh Aloiai, Jason Saab, Christian Tuipulotu, Josh Schuster, Haumole Olakau'atu, Tolu Koula ve Toafofoa Sipley olduğunu belirledi.

Perşembe günkü maç, kulübün NRL finallerine çıkma şansı için önemli kabul ediliyor.

Pam, sosyal medya hesabından "Beni çileden çıkaran (ve her zaman olan), oyuncuların gökkuşağını boykot edecekleri, ancak kadınlara karşı şiddet veya ahlaki olarak kınanması gereken herhangi bir davranışla suçlanan bir takım arkadaşını asla boykot etmeyecek olmalarıdır." diye yazdı.

Diğer takım arkadaşları, yediliyi ikiyüzlülükle suçladı ve ekibin bir bira ve bahis ajansı tarafından desteklendiğine dikkat çekti.

Hasler, erkeklerin kararlarına saygı duyduğunu ve tepkilerin ortasında onların refahından endişe duyduğunu söyledi.

Eski Manly yıldızı Ian Roberts - eşcinsel olduğunu açıklayan ilk eski NRL oyuncusu - bu boykotun "kalbini kırdığını" söylüyor.

Sydney Daily Telegraph'a "Üzücü ve rahatsız edici." dedi.

Sydney Morning Herald için bir köşe yazısında yedi oyuncudan tepkilerini yeniden gözden geçirmelerini istedi.

"Sadece eşcinsel oldukları için saygısızlığa uğrayan eşcinsellerin yaşadığı acıyı anlayamıyor musunuz?" dedi.

Başbakan Anthony Albanese, Manly'yi tutumundan ötürü övdü ve "Avustralya toplumunda herkese oldukları gibi saygı duymamız önemlidir." dedi.

Bu, Avustralyalı bir sporcunun onur forması giymeye ilk itirazı değil. Geçen yıl AFL Bayanlar oyuncusu Haneen Zreika, dini gerekçelerle formayı giymeyi reddettikten sonra bir maçı kaçırdı.

Bay Roberts ve diğerleri, homofobinin ülkenin en iyi müsabakalarındaki taraftarlar ve oyuncular arasında büyük bir sorun olmaya devam ettiğini söylüyor.

Ekim ayında çıkan Adelaide United futbolcusu Josh Cavallo, kalabalıklar tarafından cinselliği üzerinden kendisine yöneltilen tacizi dile getirdi.

2015 yılında, ragbi ligi, rugby birliği ve Avustralya Kuralları futbolunu en üst düzeyde oynamış olan İsrail Folau, sosyal medyada gey karşıtı paylaşımlar yaptığı için tartışmalı bir şekilde Avustralya Rugby tarafından görevden alınmıştı.


KAYNAK: BBC