Avustralya Yeni Başbakanını Seçti

Anthony Albanese, İşçi Partisi'ni Avustralya seçim zaferine götürdü.

Anthony Albanese, İşçi Partisi'ni neredeyse 10 sene içinde ilk seçim zaferine götürdükten sonra Avustralya'nın bir sonraki başbakanı olmaya hazırlanıyor.

Ülkenin en uzun süredir görev yapan politikacılarından biri olan Albanese, Avustralya eyaletlerinin birbirinden koptuğu ve şehirlerin katı karantina kurallarıyla parçalandığı pandemiden sonra, birliğe teşviğin birinci önceliği olacağını belirtip seçmenlere "güvenli değişim" sözü verdi.

Cumartesi gecesi yaptığı zafer konuşmasında "Avustralyalıları bir araya getirmek istiyorum. Ortak amacımızı aramak ve korku ve bölünmeyi değil, birliği ve iyimserliği teşvik etmek istiyorum." dedi.


Peki Albo kimdir?

Bay Albanese, nam-ı değer Albo, ülkenin ücretsiz sağlık sistemi savunucusu, koyu bir LGBTQ destekçisi, bir cumhuriyetçi ve tutkulu bir ragbi hayranı olarak ün kazandı.

Albo, bekar bir anne tarafından engelli aylığıyla büyütüldü. Bu yetiştiriliş tarzını sık sık ileri inançlarının temeli olarak gösterdi.

Zorluklar ve karmaşık aile ilişkileriyle büyüyen Albanese, kendi oğlu Nathan için daha iyi bir dünya yaratmanın kamusal iş hayatının ardındaki en önemli ilham kaynağı olduğunu belirtti.

25 Yıldır Milletvekili

Bay Albanese, selefi Bill Shorten'ın 2019'daki şok seçim yenilgisinden sonra görevi devralarak, üç yıldır İşçi Partisi liderlik koltuğunda oturmakta.

Fakat o 20'li yaşlarından beri koyu bir İşçi Parti'li!

1996'da 33. doğum gününde Sidney şehir içi koltuğuna seçilmeden önce önce hem federal hem de eyalet siyasetinde çalıştı.

Daha sonrasında 2007'de İşçi Partisi, Kevin Rudd'ın yönetimi altında iktidara geldiğinde, Bay Albanese altyapı ve ulaştırma bakanı oldu.

İlerleyen süreçte partinin başına geçmek adına kendini öne süren Albanese, sıradan parti üyeleri arasında popüler olmasına rağmen, rakip Bill Shorten parlamento üyeleri arasında daha fazla desteğe sahip olduğundan ötürü işi aldı ve Avustralya'nın muhalefet lideri oldu.

Ancak Bay Albanese'nin zamanı nihayet, Bay Shorten'in iki seçimi kaybetmesinin ve İşçi Partisi lideri olarak koltuğunu kaybetmesinin ardından, 2019 senesinde geldi.


Avustralya'nın Bir Sonraki Başbakanı

Bay Albanese, İşçi Partisi'nin sol hizbinin önde gelen bir sesi olmasında karşın lider olduğundan beri kendini daha çok ortaya, merkeze doğru konumlandırdı.

Kendisi, son yıllarda fiziksel bir dönüşüm geçirdi, çokça kilo verdi ve gardırobunu yeniledi. 2021'de yaşadığı trafik kazasını uyandırma çağrısı olarak kabul ettiği söyleniyor.

Bununla birlikte, ülkenin sorunlu yaşlı bakımı sektörüne büyük harcamalar, daha ucuz çocuk bakımı ve imalat sanayisini canlandırma sözü vererek İşçi Partisi'nin köklerine de sadık kaldığı görülüyor.

Diğer önemli taahhüdü, kendi yetiştirilme tarzına atıfta bulunarak, hiçbir Avustralyalıyı geride bırakmamaktı. Konuşmasına ilham verici şu sözleri de ekledi:

"Engelli emekli olan, toplu konutlarda büyüyen bekar bir annenin oğlunun bu gece Avustralya Başbakanı olarak önünüzde durabilmesi, harika ülkemiz hakkında çok şey söylüyor."

"Avustralya'nın nerede yaşarsanız yaşayın, kime taptığınız, kimi sevdiğiniz veya soyadınız ne olursa olsun, yaşam yolculuğunuza hiçbir kısıtlama getirmeyen bir ülke olmaya devam etmesini istiyorum."

"Hayattaki yolculuğumun Avustralyalılara, yıldızlara ulaşma konusunda ilham vermesini umuyorum."


KAYNAK: BBC