Baba-Oğul Çatışması Olarak Babam ve Oğlum

Mitolojik anlamda baba oğul çatışması

Baba oğul çatışması her sanat dalında işlenebilen derin bir temadır. Bu çatışma; dini, siyasal, kültürel gibi birçok etkenden meydana gelebilir. Ancak şu bir gerçektir ki işlenen çatışmada oğul, babayı alt etmek ister. Mitolojideki en bilindik örneklerden biri olarak Kronos, babası Uranos'u katleder ve iktidar kazanır. Ancak Kronos aynı şekilde kendinden sonra gelenlerin tahtını ele geçireceğinden korkar. Kahin ona doğacak çocuğunun onu alt edeceğini söylediğinde bütün çocuklarını yutmaya başlar. Fakat eşi Rhea son çocuğu olan Zeus'u korur. Doğan ve güçlenen Zeus da tıpkı Kronos'un babasını yendiği gibi babasını yenerek iktidarı ele geçirir. Böylelikle babasını öldüren Zeus da bizim için baba oğul çatışmasında bir alt kuşağı geçen kişi konumuna gelir. 

Bir başka örnek olarak, yine Yunan mitlerinde bilinen Oidipus karakteridir. Oidipus'un babası oğlu tarafından öldürüleceği haberini alınca oğlunu öldürmek için ormana bıraktırır lakin Oidipus, ölmez ve büyüdükten sonra kehaneti gerçekleştirerek babasını öldürür. Hatta Freud için baba oğul ilişkilerindeki sarsıntının nedeni de bu ödipal çatışmadır.

Elbette yukarıda bahsettiğimiz gibi sanat da baba oğul çatışmasından beslenir ve bunu kullanır. Türk sinemasında da baba oğul çatışmasında aklımıza direkt bu film gelir: Babam ve Oğlum. İlk olarak Sadık karakteri, babasının istediği gibi Ziraat Mühendisi olmak için üniversiteye gönderilir ancak üniversitede istediği şeyin babasının olmasını beklediği şey olmadığını fark edince hayatını kendi istediği gibi yönlendirmeye başlar. Bu babasının onu reddetmesiyle sonuçlanır. Sadık, babasının boyunduruğu altından kaçmıştır böylelikle.

Sadık bir birey olarak kendi özgür seçimlerini kazanmak istemiştir. Bu sebepten babasının sözünü çiğnemiştir. Örnekleri göz önüne getirerek yorumlarsak, Sadık ve Hüseyin de Zeus ve Kronos'un bir benzeridir. Filmde fiilen babayı öldürmek yoktur ancak onun otoritesini sarsmak ve kurallarını tanımamak da bir nevi babayı öldürmektir. Oğul artık babasının sözünden çıkıp kendi iktidarını kazanır.

Eski ve geleneksel değerleri savunan Hüseyin ile yeni olanı getirtmeye çalışan Sadık arasındaki uzlaşmayı da Deniz üstlenmektedir. Deniz bağların ve nesillerin devam ettirileceğinin bir göstergesidir.

Salih'in babasını ezip geçtiği bu sahne aslında babasının gücünü geçmesi olarak da yorumlanabilir. Salih babasını yıkmak zorundadır çünkü bir sonraki nesil ancak babalarını geçerlerse bir üste çıkmaya hak kazanabilirler. Kısacası filmde iki oğul da babalarının otoritesini ve gücünü yıkar ya da yıkmaya çalışır.