Babili'in En Zengin Adamı: Finansal Başarıya Giden Yolda Altın Öğütler

Bu yazı George S. Clason tarafından yazılan Babil'in En Zengin Adamı kitabından esinlenerek hazırlanmıştır.

Babil'in En Zengin Adamı, finansal başarıya giden yolda bize ilham veren, tarihin tozlu sayfalarından günümüze kadar taşınan bir klasiğe dönüşmüştür. Eğer finansal bağımsızlık ve zenginlik hedefleriniz varsa, bu kitabın size yol göstereceğine ve düşüncelerinizi derinden etkileyeceğine inanıyoruz.

İşte, size finansal özgürlük sağlama konusunda yardımcı olacağını düşündüğümüz kitaptan derlenen 5 altın öğüt: 

1. 10'da 9 Yöntemi

Kitaptan ilham alarak adını kendim koyduğum ilk yöntemi sizinle paylaşmak istiyorum: 10'da 9 Yöntemi. Yöntemin ne olduğunu şu şekilde açıklayabiliriz: 

Gelirinizin hepsini harcamak yerine 10’da 1’ini birikim için kenara ayırmak. 

Bir meyve sepeti düşünelim. Her gün içine 10 elma koyuyor ve 9 tanesini alıyorsunuz. Belirli bir süre geçtikten sonra sepet içerisindeki elmalar birikmeye başlayacak ve her gün koyduğumuz 10 elmadan daha fazlasına sahip olacaksınız. İlk maddenin bu kadar basit olması sizi şaşırtmasın. Gerçek, her zaman görünenden daha basittir. 

2. Harcamalarınızı denetleyin

İlk maddeyi okuduktan sonra ‘İyi ama kazançlarımız gerekli harcamalara yetmiyorken nasıl olur da paranın onda birini biriktirebiliriz?’ diye bir soru aklınıza takılabilir. Bu durumda gerekli harcamaları ve arzuları birbirine karıştırmamak gerekir. Arzularımız sonsuzdur ve bunların çok azı tatmin edilebilir. 

Bu maddeyi uygularken kuralımız şu olsun: her kuruşun harcanmasında, o kuruşun değeri yüzde yüz ortaya çıksın. 

İsteğe bağlı olan ile gerekli olan harcamaları ayırt etmek için bir bütçe defteri oluşturun ve gerekli olan harcamalar için gelirinizin 10’da 9’unu ayırın. Bu sayede hem ilk maddeyi uygulayacak hem de arzularınızın ve gerekli olan harcamalarınızın neler olduğunu fark edeceksiniz.

3. Sürekli olarak gelir elde edebileceğiniz kaynaklar bulun

 İlk madde sayesinde kazancınızın onda birini harcamayarak kendinizi disipline soktunuz. İkinci madde ile gelirinizi ve harcamalarınızı denetlemeyi öğrendiniz. Şimdi sırada sürekli olarak gelir elde edebileceğiniz kaynak bulma konusu var. Sürekli gelir elde etmenin yolu kazanılan parayı yatırım aracına çevirmekten geçiyor. Yatırım konusu oldukça geniş ve bütçeye göre değişkenlik göstermekte. Bütçenize uygun yatırım aracını bularak düzenli gelir elde etme yolunda en önemli adımı atabilirsiniz. 

Unutmayın, insanın zenginlik ölçütü banka hesabında bulunan parası değil, düzenli olarak oluşturduğu geliridir.  

4. Ana gelirinizi kayıplara karşı koruyun

Talihsizlikler de hayatın bir parçası. Özellikle finansal işlemlerde bu talihsizlik ihtimallerini en aza indirmek için önlemler alınması gerekiyor. Yatırım yaparken dikkat edilmesi gereken ilk şey ana paranın güvenliğidir. Daha büyük kazançlara ulaşmak için  ana paranın kaybolma riskini  göze almayın. Bu süreç içerisinde size yardımcı olacak iyi niyetli insanlar olduğu kadar, kandırmayı seçen kötü niyetli insanlar da olacak. Farkındalık ile atacağınız her adım sizi hedeflerinize daha kolay ulaştıracaktır. Farkındalık kazanmak ve finansal güvenceyi sağlamak bu alanda gerekli yetkinliği kazanmış tecrübeli, bilgili kişilerden tavsiye almaktan geçer.

5. Romantik zengin olma düşlerinden uzaklaşın

Finansal bağımsızlığı kazanma ve hedeflenen zenginliğe ulaşma isteği romantik düşleri içinde barındırdığı takdirde riskli bir işe dönüşür. Peki romantik düşlerden kastımız nedir?

Sabırsızlık hissi ile hemen zengin olma hayalleri kurmak ve güvence vermeyen kişilerle ortaklık kurmak denilebilir. 

Finansal işlemlerde hayalleri ve gerçekleri denge içerisinde tuttuğunuz takdirde hedefinize ulaşmak daha kolay hale gelecek. Hayallerinizden vazgeçmeyin fakat finansal özgürlüğünüzü ayakları yere basmayan, gerçeklerden uzak hayallere emanet etmeyin. 

Bu yazımızda, Babil’in En Zengin Adamı kitabında yer alan 5 altın öğütten bahsettik. Sizin de bu tavsiyelere eklemek istedikleriniz varsa yorumlarda belirtebilirsiniz.