Bakteri Öldüren Virüsleri Yiyerek Hücrelerimiz Sağlıklarını Nasıl Artırabilir?

Hücrelerimizin bakteri öldüren virüsleri yemesi, faj tedavisinin güvenliğini artırıyor.

Bakterileri enfekte eden virüslere faj denir. Fajlar, vücudumuzda çok sayıda bulunur ve hücrelerimizin onları yutması sağlığımızı olumlu yönde etkileyebilir. Bu, antibiyotik direnci krizi karşısında bazı bölgelerde antibiyotiklere alternatif olarak kullanılan faj tedavilerinin güvenliğini artırabilir.

Monash Üniversitesi’nden Jeremy Barr, “Genel olarak faj tedavisinin güvenli olduğunu biliyoruz” diyor. Ancak hücreler çevrelerinden sıvı alırken fajları da yakaladığı için, bunun hücreler üzerinde nasıl bir etki yaptığını tam olarak bilmediklerini söylüyor.

Bunu öğrenmek için, Barr ve meslektaşları, laboratuvarda insan ve diğer memeli hücrelerini fajlara, özellikle de iyi incelenmiş T4 fajına maruz bıraktılar. Fajın DNA’sını boyayarak hücrelerin virüsü yuttuğunu gözlemlediler.

Araştırmacılar, hücreler virüsü yuttuktan sonra herhangi bir iltihaplanma olup olmadığını bilmek istediler. Hücrelerin, bakteri öldüren virüsleri aldıktan sonra bağışıklık yanıtlarının hiçbirinin açılmadığını buldular. Bu, fajların iltihaplanmaya neden olan bakteriyel enfeksiyonları tedavi edebileceğini, ancak semptomları daha da kötüleştirmeyeceğini gösteriyor, diyor Belçika’daki KU Leuven’den Sabrina Green.

Deneyin başka bir bölümünde, ekip, virüsü yutmanın hücre içindeki süreçleri nasıl değiştirdiğini araştırdı. Akciğer ve böbrek hücrelerindeki hücresel işlevleri yöneten 2000 proteinini analiz ettikten sonra, araştırmacılar tutarlı olarak değişen iki sinyal yoluna odaklandılar.

Barr’a göre, hücreler virüsü yuttuktan sonra bir yol hücre büyümesini, sağkalımını ve çoğalmasını artırırken diğer yol hücre döngüsünü hücre DNA’sını kopyalamadan hemen önce geçici olarak durduruyor. Hücreler, bu duraklama sırasında virüsten aldığı kaynakları kendi büyümeleri için kullanıyor olabilir, diyor Barr.

Finlandiya’daki Helsinki Üniversitesi’nden Mikael Skurnik, “Çok muhtemel ki faj-memeli hücresi etkileşimleri vücudumuzda sürekli olarak gerçekleşiyor, ancak dramatik sonuçlar olmadan.” diyor. Bu, faj tedavilerinin güvenli olduğuna olan güvenini artırıyor, diyor.