Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Korunma Yolları Nelerdir?

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz ve endişe ettiğimiz Maymun Çiçeği Virüsünü detaylı inceleyelim.

Son zamanlarda Dünya çapında adını çok duyduğumuz bir virüs olan Maymun Çiçeği, Dünya Sağlık Örgütünün üzerinde durduğu ve toplumun da dikkatini çekerek merak edilen bir konu haline gelmiştir. Peki, Maymun Çiçeği Virüsü nedir? Belirtileri, bulaşma yolları ve virüsten korunma yolları nelerdir? Bu yazıda, Maymun Çiçeği Virüsü hakkında detaylı bilgi verilerek akılda kalan soru işaretleri giderilecektir. Şimdi detaylarına bakalım.


Maymun Çiçeği Virüsü Nedir?

Maymun Çiçeği Virüsü, çiçek hastalığı virüsünü de içine alan Poksviridae ailesine ait olan bir ortopoksvirüs enfeksiyonudur. Bu virüs ilk kez 1958 yılında Danimarka’da bir araştırma laboratuvarında bulunan maymunlardan ortaya çıkmıştır. Bu yüzden virüsün adına Maymun Çiçeği denilmiştir. Sadece maymunlarda değil bazı kemirgenler ve küçük memeli hayvanlarda da virüs barınmaktadır. Maymun Çiçeği Virüsünün Batı Afrika ve Kongo Havzası (Orta Afrika) olmak üzere iki varyantı vardır. İnsanı tedirgin eden bu virüs, ilk olarak insanlarda 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde tespit edilmiştir. 1970 yılından beri Dünya genelinde bu salgın yaşanarak farklı kıtalara da yayılım göstermiştir. Günümüzde ise yeniden ortaya çıkarak ülke gündemini oluşturmuştur. Her ne kadar uzun süredir varlığını gösterse de COVİD-19 salgınından sonra yeniden insanları tedirgin edip Maymun Çiçeği Virüsünden korunmanın yollarını aramalarına neden olmuştur. Peki, bu virüs nasıl bulaşıyor?


Maymun Çiçeği Virüsünün Yapısı ve Bulaşma Yolları

Maymun Çiçeği Virüsü, çift sarmallı bir DNA virüsüdür ve çiçek virüsü ile genetik olarak yakından ilişkilidir. Virüs, enfekte hayvanlardan insanlara ve insandan insana bulaşabilir. Bulaşma yolları arasında:

Hayvandan İnsana Bulaşma: Öncelikle enfekte edilmiş hayvanlarda doğrudan temas halinde, hayvan ısırıkları ve tırmalamaları ile bulaşabilir.

İnsandan İnsana Bulaşma: Maymun Çiçeği Virüsünü kapmış bir insan ile yakın temasla geçebildiği gibi, ortak kullanılan eşyalar ile de bulaşma riski vardır. Ancak bu virüs, hayvandan insana bulaşma riski kadar fazla değildir. Çünkü insandan insana bulaşması için çok uzun süre yüz yüze temasa geçilmesi gerekir.

Maymun Çiçeği Virüsünün Belirtileri

Maymun Çiçeği Virüsünün kuluçka süresi 6 ile 13 gün arasındadır. Virüsün en belirgin özellikleri:

-         Ateş ve halsizlik

-         Baş ağrısı ve kas ağrıları

-         Lenf benzlerinde şişme

-         Vücutta ortaya çıkan döküntüler

Yukarıda yazılan belirtilere sahip olan bir kişi derhal sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Ayrıca Maymun Çiçeği Virüsünü Çiçek Virüsünden ayıran en belirgin özellik lenf benzlerinde ortaya çıkan şişmedir. Bu virüsün başlangıç evresi 2-4 gün arası sürer ve yüksek ateş, halsizlik ve kas ağrıları kendini belli eder. Döküntü evresinde ise ateşin iyice yükselmesiyle beraber ciltte döküntüler ortaya çıkar. Yüz bölgesinde başlayan virüs daha sonra tüm vücuda yayılır. Döküntüler makül olarak başlayarak sırasıyla papül, vezikül, püstül forma dönüşür ve kabuklanarak iyileşir. Döküntülerin görüldüğü bu dönem yaklaşık olarak 2-4 hafta sürer.


Tedavi ve Korunma Yolları

Günümüzde bu virüsten korunmak için herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Ancak Maymun Çiçeği Virüsü bulaşmış kişilerde çiçek hastalığı için geliştirilmiş olan aşılar kullanılır ve bu aşıların Maymun Çiçeği Virüsüne de etkisi vardır. Ayrıca Çiçek hastalığı için kullanılan ilaçların Maymun Çiçeği için de kullanılabileceği düşünülmektedir. Çünkü bu virüsün herhangi bir tedavisi olmadığından virüsün geçmesini pek çok enfeksiyonda kullanılan semptomatik ve destekleyici tedaviler oluşturur.

Maymun Çiçeği Virüsünden korunmak için el hijyenine dikkat edilerek hayvan ve hasta kişilerle temas sınırlandırılmalıdır. Ayrıca virüsün daha fazla yayılmaması için karantina uygulanabilir.


Sonuç Olarak;

Maymun Çiçeği Virüsü daha önceleri nadir görülen bir enfeksiyon iken, Günümüzde Dünya genelinde yeniden vakalar ortaya çıkmıştır. Bunun sebepleri arasında küreselleşmenin bölgesel olarak değil de Dünya genelinde artması ve ülkeler arasında gerçekleştirilen seyahatlerinde artması yeni vakaları ortaya çıkarabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün bu virüs hakkında önerilerini ve uyarılarını dikkate almak çok önemlidir. Çünkü bu salgın hem bireyleri hem de toplumların sağlığını tehdit eder. Maymun Çiçeği Virüsü hakkında bilinçli olmak ve belirtilerin erken teşhis edilmesi tedavi sürecinde kolaylık sağlar. Kısaca virüsü tanıyalım, önlemimizi alalım.