Yeni Bir Pandemi Mi Geliyor? Maymun Çiçeği (MPOX) Virüsü Pandemiye Dönüşür Mü? 

Maymun Çiçeği virüsünün hızla yayılması ve küresel acil durum ilan edilmesiyle insanlar endişeli. Virüs yeni bir pandemiye sebep olur mu?

Geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü, Maymun Çiçeği (MPOX) vakalarında artış görülmesi sebebiyle ‘Küresel acil durum’ ilan etti. Hastalık Afrika ülkelerine yayılırken İsveç, Filipinler gibi bazı ülkelerde de vakalar görüldü. Virüsün yayılması ve acil durum ilan edilmesiyle insanlar büyük bir endişe içeriside... Peki bu virüs yeni bir pandemiye sebep olur mu? İşte Maymun Çiçeği virüsü hakkındaki gerçekler... 

Maymun Çiçeği virüsü, Covid-19 gibi yeni bir virüs değil. Virüsün ilk varyantı 1958 yılında laboratuvar maymunlarında keşfedildi. MPOX insanlarda ilk olarak 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görüldü. Virüs genellikle Orta ve Batı Afrika ülkelerinde görülmektedir. 

Maymun Çiçeği, 2022 yılında yeni bir varyantının keşfedilmesiyle dünya çapında bir endişeye sebebiyet vermişti. O dönem alınan tedbirler doğrultusunda yeni bir salgının önüne geçilmişti. Günümüzde bu virüs tekrar yayılmaya başladı. Afrika’da hızla yayılan virüs Asya ve Avrupa’da bulunan birkaç ülkede görüldü. Ülkeler virüs karşısında kendi önlemlerini almaya çalışıyor. 

Virüsün belirtileri nelerdir? 

Virüsün kuluçka süresi 14-21 gün arasında değişiklik göstermektedir. Hastalığın görüldüğü insanlarda yüksek ateş; baş, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlikler, yorgunluk hali, üşüme ve titreme, ciltte su çiçeğine benzer, su dolu küçük kabarcıklar şeklinde görülen döküntüler gözlenmektedir.  


 MPOX şüphesi varsa ne yapılmalı? 

Belirtilen semptomların birkaçının görülmesi üzerine cerrahi maske takılarak derhal en yakın hastaneye başvurulmalıdır.  

MPOX öldürücü müdür? 

Bu virüsün öldürücülüğü hangi varyantın olduğuna bağlıdır. Şu an ölüm oranı çok görülmemekle birlikte varyantın mutasyona uğraması veya güçlenmesi durumunda ölüm oranı da değişecektir.