Maymun Çiçeği için küresel acil durum bildirisi!

Başka bir salgın daha yolda! Covid-19 gibi etkili mi gelin birlikte öğrenelim.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), son zamanlarda sayısı oldukça artan ve bulaşıcılığını yüksek olarak belirlediği maymun çiçeği virüsünü "küresel sağlık acil durumu" olarak ilan etti.

Bu kararla birlikte maymun çiçeği virüsü için de covid-19 gibi en üst seviye alarm verilmiş oldu.

Bahsi geçen karar Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum komitesinin virüsle ilgili en son yapılan toplantısında alındı.

WHO Başkanı Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, 75 ülkeden 16 binin üzerinde vaka bildirildiğini ve bu sayıların her geçen gün hızla artacağını kaydetti.

Ghebreyesus, şimdiye kadar virüsün yayılması sonucu 5 ölüm olduğunu ve bir çok hastanın durumunun da kritik olabileceğini bildirdi.

Küresel acil durum bildirisi şimdiye kadar 2 kere geçilmişti, covid-19 ve çocuk felci. Maymun çiçeği ile birlikte bu durumla 3.kez karşı karşıyayız.

WHO Başkanı Ghebreyesus, önceki toplantılarında Maymun Çiçeği hastalığının önem seviyesini tam olarak tespit edemediklerinden küresel acil durum bildirisi yayınlamada mutabakata varamadıklarını fakat son zamanlarda hızlı bir şekilde dünya genelinde yayılması sebebiyle en yüksek alarm seviyesine geçmeleri gerektiğine karar verdiklerini açıkladı.

Ghebreyesus, "WHO'nın uzun süren değerlendirmesi sonucu bu hastalığın yayılması ve etkinliği avrupa dışındaki yerlerde normal seviyelerde seyrederken avrupa'da oldukça hızlı bir şekilde ilerliyor ve bir an önce önlem alınması şart." dedi.

Dünya Sağlık Örgütü yaptığı bu açıklamalar ile birlikte söz konusu küresel uyarının, aşı çalışmalarını hızlandırmasını beklerken ülkelerin sağlık bakanlıklarına da virüsün yayılmasının önlenmesi doğrultusunda gerekli adımları atarak bu durumu olabildiğince önlemesi gerektikleri çağrısı yapılıyor.

Peki Maymun Çiçeği nedir ve belirtileri nelerdir?

Maymun çiçeği virüsü ilk olarak 1950'lerde diğer bir çok virüs gibi Orta Afrika'da tespit edildi.

Maymun çiçeği genellikle nadir görülen bir virüs ve çıkış yeri olarak tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana çıkış noktası ve buna bağlı olarak türü var.

Virüs, covid-19 gibi,maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas halinde yayılabiliyor ve vücuda deri sıyrıklarından, solunum yolundan, gözlerden, burundan veya ağız yolundan girebiliyor. Cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla da bulaşması kaçınılmaz.

Virüs ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlara temas halinde yayılmanın yanı sıra yatak takımı, çarşaf ve giysi gibi nesnelere temas halinde de yayılabiliyor.

Şu ana kadar görüldüğü üzere vakaların çoğu hastalığı hafif geçiyor. Virüs bazen su çiçeğini andırıyor gibi olsa da birkaç hafta içinde kendi kendine yok olup gidiyor.

Ancak azımsanamayacak bir oranda hastalık süreci şiddetli bir şekilde de geçebiliyor. Daha önce Batı Afrika'da bir çok ölüme sebep olduğu bildirilmişti. Maymun çiçeğinin tedavisi henüz yok ancak bu salgının gerekli önlemleri alarak virüsün yayılmasının önüne geçilebileceğini düşünülüyor.

Çiçek hastalığı aşısının, maymun çiçeği hastalığını önlemede yüzde 85 etkili olduğu kanıtlandı ve aşı hala duruma göre kullanılabiliyor.


Umarım bu virüs'de covid-19 gibi daha sonradan ülkemizde ağır bir şekilde patlak vermez ve tekrardan kapanmalar yaşamak durumunda kalmayız.