Balkon Düşünceleri - Hayatın Ta Kendisi

Yalnızca bizim yaptıklarımız mıdır hayatımızı ilerleten? Ya karşımıza çıkanlar? Ya hayat yolunda ilerlerken rastladıklarımız?

Merhaba! Hayatın içerisinde belki de sekiz bin küsür kere uyandın. Yatağını topladın. Rutinlerini yerine getirdikten sonra okula gittin, dönünce belki ders çalıştın. En iyisini yaptığını umarak ya da yapmadığının farkında bir şekilde tekrar uykuya daldın. Hayatını ilerletmek için bir şeyler yaptın. Hayatının gidişatında bunların etkisi oldu tabii. Ancak yalnızca bunlar mı etkiliydi? Hayatımız başlangıç noktasından bir şekilde ilerliyor, gelişiyor. Bunun üzerindeki etkimizin büyüklüğünü kimse tartışamaz tabi. Ama yalnızca bizim yaptıklarımız mıdır hayatımızı ilerleten? Ya karşımıza çıkanlar? Ya hayat yolunda ilerlerken rastladıklarımız?

Hayatımızın tamamen kontrolümüzde olduğuna inanma eğilimimiz çok yüksek. Başımıza geleni kontrol etme çabası içerisinde savrulup gidiyoruz. Adil dünya inancı gibi birçok dışavurumu olan bu durum kendimizi bu dünyanın bilinmezliklerinden korumak için olan çabamız sadece. Başımıza gelebilecek kötü şeylerden korkarız, adil dünya inancı ise “Eğer iyi bir insan olursam, iyi şeylerle karşılaşırım.” şeklinde bir inanç şekli içimizi rahat tutmak için iyi bir yol. Hayatımızın kontrolünün tamamen elimizde olmaması korkutucu bir durum. En nihayetinde ne kadar çalışırsak çalışalım olmayabilir. Ne kadar iyi davranırsak davranalım sevilmeyebiliriz ve iyi bir insan olmamız bizi kötü insanlardan korumaz. Ama ya biraz umutlu bir bakış açısıyla bakarsak? Bu hayatın her köşesinde bizi bekliyor olabilecek güzelliklere de işaret edebilir. Evet bazen çalıştığımızın karşılığını alamayız. Ancak bazen hiç bilmediğimiz bir yerden bir fırsat çıkar karşımıza. Kendimizi hayallerimize çok yakın bir noktada bulabiliriz. Evet, belirsizlik tehlikelidir. Hazırlıklı olamadığımız tehlikeler olabilir. Ama belirsizlik durumu iyi ya da kötü ne olacağını bilmediğimiz durumdur. Güvensiz hissettirmesi sebebiyle hep kötüye yorsak da kötülük saklama ihtimali ile iyilik saklama ihtimali aynıdır. Hayatımızın bilmediğimiz köşelerinde pusuya yatmış bizi bekleyen güzel olaylar, kahkahalar, iyi insanlar var.

Hayatı, yeni duyguları öğrenmek zor. Sürekli yeni şeyler düşünüp, yeni bakış açıları geliştirip hayata biraz daha tutunmaya, geçirdiğimiz vakti güzelleştirecek yeni şeyler keşfetmeye çalışıyoruz. Ama hayat ulaşacağımız bir sonuç değil, bu keşif aslında hayatımızın ta kendisi.