Gece Yarısı Kütüphanesi

Pişmanlıklarını telafi etme şansın olsaydı, bazı konularda farklı davranır mıydın?

Nora Seed, hayatında hayal kırıklıkları yaşamış ve bunun sonucunda intihar etmeye karar vermiş genç bir kadındır. İntiharının ardından kendini bir kütüphaneye kapalı hâlde buluyor. Bu kütüphane sınırsız sayıda kitap bulunduruyor ve zaman hiç geçmiyor. Kitapların her biri Nora Seed'in yaşayabileceği hayatları ona sunuyor. Kütüphane onun için bir dönüm noktası oluyor. Eğer zamanında verdiği kararlar yerine başka kararlar alsaydı nasıl bir hayat yaşayabileceğini gösteriyor. Farklı işler, farklı sevgililer, farklı aile ve farklı bir hayat.

Nora Seed kendinin yanlış kararlar verdiğini düşünüyor ve eğer geçmiş zamanda başka bir karar verseydi belki de abisiyle konuşuyor olurdu, belki de sevgilisiyle mutlu bir hayat yaşıyor olurdu, belki de kedisi yaşıyordu ve güzel bir kariyere sahip olurdu. Pişmanlıklarla dolu bir hayatı olduğunu düşünüyor fakat her bir hayatı deneyimleme şansı olduğunda tüm yaşadığı hayatlardan maalesef kütüphaneye geri dönüyor. Kendini o yaşamlara ait hissedemiyor ve yanlış hissediyor. Kütüphaneden kurtulabilmek için yani yaşama geri dönebilmek için kendini o hayata ait hissetmesi gerekiyor.

Nora Seed her bir deneyimde hayata daha çok bağlanıyor ve daha çok umut besliyor, kendi hayatına bir şans daha vermeyi seçiyor ve kendi yaşamına yani hayata geri dönüyor.

Bu kitap sadece 'fantastik' bir roman olarak düşünülmemeli, zor zamanlar geçiren hayatından memnun olmayan pek çok insana ilham olacağı kesin olan bir kitap. Hayatınızda kötü şeyler yaşıyor olabilir, istediğiniz şeyleri elde edemiyor, pişmanlıklarla dolu bir hayat yaşıyor olduğunuzu düşünebilir ve duygusal olarak çok yorgun hissediyor olabilirsiniz fakat her zaman bir çıkış yolunun olacağını bilmelisiniz. Nora Seed karakteri yaşanılan kötü olaylar ve ruhsal yorgunlukların hayatın doğasının gereği olması gereken şeyler olduğunu fakat bu noktadan elbet bir gün çıkılabileceğini gösteriyor.

Matt Heig akıcı ve anlaşılır diliyle Nora'nın hikâyesini okuyucuya aktarmayı başarıyor, herkesin hayatına dokunacağını düşündüğüm bu kitabı herkese öneriyorum.