Balta girmemiş bilinmezlik; Amazon Yağmur Ormanları 

Birçok insan Balta girmemiş orman olarak bilinen Amazon Yağmur Ormanlarını duymuştur. Amazon Yağmur Ormanları’nda neler oluyor?

Amazon Yağmur Ormanları uçsuz bucaksız olmasıyla bilinir. Hatta bu özelliğinden dolayı balta girmemiş ormanlar olarak da nitelendirilir. Bu oranlarda neler oluyor? İçerisinde bulunan saklı cennete bir göz atalım. 

Amazon Yağmur Ormanları, Güney Amerika Kıtasında bulunur. Kıtanın yaklaşık beş buçuk milyon kilometrekarelik alanını kaplar. Sık ağaçlardan oluşan bu orman pek çok kabileyi canlıyı bünyesinde barındırır. Ormanların yaklaşık 9 ülkeye sınırı bulunmaktadır. Bu ülkeler Brezilya, Peru, Kolombiya, Venezuela,  Ekvador,  Bolivya,  Guyana,  Surinam ve  Fransız Guyanasıdır.  

Amazon, dünyada bulunan yağmur ormanlarının yarısından fazlasını oluşturur. Dünyanın en büyük ormanı olan bu ormanlar su kaynaklarının yüzde 20’sini oluşturur; atmosferdeki oksijen karbondioksit dengesini sağlar.  

Canlı çeşitliliği bakımından zengindir 

Bu ormanlarda yaklaşık 40 bin ağaç çeşidi bulunur. Bununla birlikte 2 bin kuş çeşidi ve memeli hayvan, 2 bin iki yüz balık çeşidi ile 128 bin 843 çeşit omurgasız hayvan yaşar. Amazon, dünya üzerinde en fazla türe sahip olan ormandır. 

Dış dünya ile iletişime geçmemiş kabileler... 

Amazon Yağmur Ormanları’nda dünya ile iletişime geçmemiş birçok kabile yaşadığı biliyor. Bu kabilelerin dış dünya ile hiçbir bağlantısı yoktur. Çoğu internetle bile tanışmamış; ilkel bir biçimde hayatlarını sürdürüyor. Bazı kabilelerin hastalıktan soyları tükense de büyük çoğunluğu çok sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar. İnsansız Hava Araçları sayesinde kabilelerin birçok kez fotoğrafları çekilmiştir.  

Ormanlar, yangınlar sebebiyle tahrip oluyor 

Geçmiş senelerde sayısız yangın çıkan ormanlarda 2018 yılı itibariyle yangın sayılarında gözle görülür artış yaşandı. 2019’un ilk 8 ayında Brezilya bölgesinde 72 bin 843 adet orman yangını gerçekleşti. Bu yangınların büyük çoğunluğu Amazon bölgesinde gelişti. Yangınlar günümüzde sayısı giderek artarak devam etmektedir.