Barbarian

Yeni tarz korku filmi olan gerilim filmini izlemenizi tavsiye ederim dip not air bnb kiralarken dikkat edin :)

Yönetmen ve Senarist: Zach Cregger (Solo senaryo yazımı ve yönetmenlik deneyimi)

Yapımcılar: Arnon Milchan, Roy Lee, Raphael Margules ve J. D.

Korku, Gerilim 2022

"Barbarian"; uzun zaman önce unutulmuş bir kasabada geçen bir korku gerilim filmidir. Kasabanın yakınlarındaki ormanlık bir bölgede, kasaba sakinleri bilmedikleri bir varlık tarafından tehdit edilmektedir. Yıllar boyunca bu varlık hakkında dilden dile aktarılan efsaneler, kasaba halkını korkutmuş ve büyük bir gizem olmuştur.İşin aslına gelecek olursak,

bu 'canavar/varlık'ın yaratılış süreci ve sonrasında olanlara biraz değinmek istiyorum. ''Yaratık/canavar'' denilen 'şey' aslında bir kadın ve bu kadın ve aynı zamanda ile ve bebeklerini yeni kaybetmiş olan bir çift üzerinden başlayan bir hikaye, biz bütün bunları geriye dönüşlerle görüyoruz, mahallenin eski hali ve yeni hali ve konunun nasıl 'canavar' ve dilden dile dolaşan bir 'korku' hikayesi boyutuna geldiğini.

Filmin ilerleyen sahnelerinde kadının yaşadığı ve esir aldığı insanları koyduğu yeri gördükçe o kadının odasının tamamen bebek eşyaları anne çocuk kasetleri ile dolu olduğunu görüyoruz, kadının anne olamayışının depresyona yansıması olarak görülebilir, aynı zamanda evin üst katında ise aynı anda aynı evi iki farklı kişiye veren ev sahibi dolayısıyla beraber kalmak zorunda kalan kişiler var, ve aslında film burada 'tekinsiz' hissetirmeye başlıyor çünkü air bnb üzerinden evi kiralayan kişi mahalleye gelince mahalleyi görüyoruz ve harabe halinde gri tonları ağırlıklı ve kimsenin olmadığı bir mahallede yer alıyor ev aynı zamanda film 'jump scare' yani 'sıçramalarla' dolu bu da filmin içinden çıkamanızı engelliyor ve filme odaklandığınız anda gelen ani sıçramalar size o duyguyu birebir yaşıtyor, kadına yardım etmek isteyen tek kişi ise kadına yardım etmeye çalışırken ölüyor ve 'canavar'bir başka rehine ile ordan kaçmaya çalışan protogonistimizi köşeye sıkıştırıyor tam o sırada diğer rehine kendini kurtarmak için protogonisti aşağı atıyor, ''canavar'' ise çocuğunu koruma iç güdüsü ile arkasından atlayarak onun hayatını kurtmarmaya çalışıyor.

Aslında canavarlaşmış kişinin bir kadın ve anneliği yaşamak isteyen bir kadın olduğunu ama normal boyutlarda olmadığı için ki bu da kullanılan iğne ilaçlarla alakalı olabilir ve öyle yorumlanabilir, anne olmak için yapılan tedaviler sonucunda kadın boyutsal olarak 'canavar' denilebilecek bir cüsseye sahip.

Aslında 'canavar'ın kurban olduğunu asıl suçlunun ise bir erkek ve onun dayattıklarını olduğunu görüyoruz. Bazı ihtimalleri ve parametreleri yazacak olursam epey zengin bir içerik olacak şekilde izlenebilir.

Anne-Arketip ve Annelerin Koruyucu Gücü: Kadının bebek eşyalarıyla dolu odası, annelik arketipine atıfta bulunuyor olabilir.

Gizli ve Bilinçaltı Arzular:Çocuk sahibi olamamanın yarattığı gizli arzular, onun bu dönüşümü tetiklemiş olabilir.

Eril Baskı ve Kadın Kimliği: 'Canavar'ın asıl suçlunun bir erkek olduğu ve onun dayattıklarının etkilerinin altında olduğu noktası, eril baskı ve kadın kimliği üzerine psikanalitik bir analize olanak sağlar.

Bilinçaltı Simgeler ve Korku: Filmdeki atmosfer, psikanalitik sembollerle dolu gibi görünüyor. Özellikle evin iç mekanları ve kadının odası, bilinçaltının karanlık ve tekinsiz yönlerini temsil edebilir.

İyi Seyirler...