Barney Stinson'ın Karizması Yüzünden Göze Çarpmayan Yönü

Barney Stinson'ın Aslında Sürekliği Kadınları Taciz Etmesi ve Bunun Konuşulmaması Üzerine

Yayınlandığı zaman çok konuşulan ve bugün hâlâ ünlü Friends - How I Met Your Mother tartışmasının bir parçasını oluşturan How I Met Your Mother dizisi bugün çekilseydi nasıl olurdu / nasıl tepkiler alırdı hiç düşündünüz mü?

2005 - 2014 yılları arasında yayınlanan dizide taciz kavramının, tanımının düzgün bir şekilde oturmadığını görüyoruz. Özellikle üstünde durmak istediğim karakter diziyi ayrı bir boyuta taşıyan ve çok sevilen Barney Stinson.

Lilly ve Robin'in bu eylemi sadece kınadıkları ve iki dakika sonra konuyu geçiştirdikleri de bir gerçek.

Konuya açıklık getirmek için şunu söylemek istiyorum: Olay Barney'nin barda gördüğü kadınları tavlama yolları üretmesi ve uygulaması değil, asıl konu bu kadınlarla birlikte olurken onları videoya alması ve bunu arkadaşlarına göstermesi.

Teknolojinin gelişmesiyle beraber ifşa ve taciz kültürü de farklı bir boyuta ulaştı. Rıza dahilinde seks yapılsa bile, kişilerin gizlice videoya alması ve bu görüntüleri yayınlaması da bunun bir parçası. Barney'nin de neredeyse her gün arkadaşlarına bu görüntüleri göstermesi, hatta yatak odasının gösterildiği bölümde ortaya çıkan kameralar da bunun bir göstergesi.

Barney ile ilgili diğer bir konu da kadınları fazla objeleştirmesi, insan olarak görmemesi ve saygı duymaması. Ki bunun en büyük göstergesi de Barney'nin yatakta Robin'le tartıştığı sahnede Robin yatakta olmasına rağmen, yataktan kalkıp komut verip yatağını değiştirmesi.

Hatta Friends dizisindeki Joey Tribbiani karakteri de ilk olarak Barney karakteri gibi yazılmıştı. Fakat karakteri canlandıran Matt LeBlanc senaryoyu okuduğunda senaristlere "Böyle bir insanla kim arkadaş olur ki?" demiş ve bu karakterde değişikliğe gidilmesine sebep olmuştur.

Peki neden Barney karakterini seviyoruz? Çünkü medya bazı kötü eylemleri ve düşünceleri iyi, etiğe uygun gibi gösterme gücüne sahip bir araç. Kötü karakterleri ya da yanlış davranışları romantize edebilir, amacı bu olmasa bile. Bu yüzden konu tamamen eğlendirme amacı olan diziler ve filmler bile olsa bir takım insanların bu tür karakterlerden etkilendiği ve bunu etiğe uygun olarak gördüğü bir gerçek. Ama şunu da unutmamalıyız ki biz Tanzimat döneminde romantizm akımıyla yazılmış karakterler değiliz, yani saf iyi veya saf kötü değiliz. Eylemlerimiz ya da düşüncelerimiz iyi veya kötü.