Başarılı Bir Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?
Rekabet dolu grafik sektöründe nasıl öne çıkabilir ve daha başarılı olabilirsiniz?
Grafik tasarım, günümüz mesleklerinden en kapsamlı olanlarındandır. Tanım olarak, grafik tasarım bir mesajı iletmek, bir görseli geliştirmek veya bir düşünceyi görselleştirmek için metnin ve görsellerin algılanabilir ve görülebilir bir düzlemde, iki boyutlu, üç boyut ve ve dört boyut olarak organize edilmesini içeren yaratıcı bir süreçtir. Çalışma alanı oldukça geniş, çalışma biçimini sizin tercih edebileceğiniz sektörlerden birisidir. İster reklam ajanslarında, stüdyolarda, dergi-basım yayınevlerinde, sinema-tv sektöründe isterseniz de freelancer olarak bu mesleği yapabilirsiniz. Sektör bu denli çeşitliyken rekabet de bir o kadar fazla diyebilirim. Öne çıkmak ve adınızı duyurmak için belli başlı noktalara dikkat etmelisiniz.
1.İyi bir gözlem yeteneğine sahip olmak
Bir grafik tasarımcının en önemli özelliği iyi bir gözlem ve analiz yeteneğine sahip olmasıdır. Bu sektörde bakmak değil görmek diye bir tanım vardır. Bir grafik tasarımcı bir nesneye, afişe, olaya, postere yalnızca bakmaz, onu detaylarıyla görür. Etrafınızdaki her şeye bol bol göz atmalı, detaylarıyla incelemelisiniz. Bunun sebebi ise tasarım gözünüzün bu sayede gelişecek olmasıdır.
2.Özgün bir hayal gücüne sahip olmak
1.maddeyle bağlantılı olarak iyi bir gözlem yeteneği sonucu iyi bir hayal gücüne sahip olmalısınız.Bir şeye baktığınızda hemen onu nasıl değiştirebilirim, dönüştürebilirim, neler ekleyebilirim soruları aklınızı meşgul etmeli.
3.Temel tasarım ilkelerine hakim olmak
Bir tasarım yaparken dikkate almanız gereken birçok unsur vardır. Başarılı tasarımlar yapabilmek için tasarımlarınızda bu unsurlara dikkat etmeniz gereklidir.Tipografi, renk teoriler, tasarımda düzen ilişkisi hatta gestalt kuramlarını az çok bilmelisiniz.
4.Tasarım programlarını ve bilgisayar kullanımını bilmek
Elbette bu mesleği en iyi şekilde yapmak için tasarım programlarına hakim olmalısınız. En azından başlıca olarak Photoshop, Illüstrator, İndesign, Coreldraw gibi sektörde en çok kullanılan programları bilmelisiniz. Bilgisayar hakimiyeti kazanmalı böylece daha hızlı ve başarılı işler çıkarabilmelisiniz.
5.Gündemden haber olmak, trendleri takip etmek
Bu iş görselliğe dayanan bir iş olduğu için görsel olan her şeye hakim olmalısınız. Film-dizi sektörüne,teknoloji-oyun dünyasına,sanat-tasarım dünyasına sık sık göz atmalısınız. Neler oluyor, kimler neler yapıyor hakim olmalısınız. Bunları takip etmek size artı katacaktır. Sosyal medyayı aktif kullanmak da sizin için önemlidir. Çünkü her geçen gün yeni bir şey trend oluyor ve insanların beğeni algısını takip edip bildiğiniz zaman buna yönelik tasarımlar çıkarabilirsiniz.
6.İyi bir portföy oluşturmak
Elbette bu zaman alacak bir şeydir ancak bunun için bir yerden başlamalısınız. Yaptığınız işler arasından en başarılı olanları seçip görsel açıdan güçlü bir portföy oluşturun. Bu sektörde en sevdiğim şeylerden biri de tasarımınız ne olursa olsun onu güçlü şekilde sunduğunuz ve pazarladığınız zaman tasarımınızın başarısını arttırabilirsiniz. İlgi çekici mockuplar, kendi kimliğinize uygun renk ve fontlarla başarılı bir portföy oluşturabilirsiniz. Hayali marka kimlikleri oluşturup onlara tasarımlar yapabilir daha sonra bunları da portföyünüze ekleyebilirsiniz.
7.Geri dönütlere önem vermek
Olumlu veya olumsuz her geri dönütü öneme alın. Hangi tasarımlarınız daha çok beğeniliyor, hangileri daha geri planda kalıyor, tasarımlarınızda nelere dikkat etmeniz gerekiyor bunları öğrenebilirsiniz. Bu sayede kendinizi daha fazla geliştirebilirsiniz.