"Başı Boş" Sokak Hayvanları Yasası

Ülkenin geçtiğimiz haftadan beri gündeminde olan sokak hayvanları yasa toplantısı, 22 Temmuz Pazartesi günü devam edecek.

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlenen yeni yasa önerisi TBMM'ye sunuldu ve yasanın ilk 3 maddesi kabul edildi. Yasa mecliste 18 saat tartışıldığı için görüşmelerin devamı 22 Temmuz Pazartesi gününe ertelendi.

İktidar partisi , son dönemde sokak köpeklerinin saldırısından mağdur olan çok sayıda yurttaştan gelen talepleri gerekçe göstererek, sokak köpeklerinin “uyutulması” maddesini de içeren bu yasayı ülke gündemine düşürdü.

Toplantıda teklifin maddeleri üzerinde konuşan muhalefet partisi milletvekili, düzenleme yasallaşsa bile ait olduğu partinin belediyelerinin bu kanuna uymayacağını söyledi.

Toplantının bir diğer önemli konusu ile barınakların yetersizliğiydi. Sahipsiz hayvanların barınaklarda toplatılmasını dile getiren iktidar partisine muhalefet partilerinden tepki yağdı. Orhan Sarıbal, "Rehabilite edilsin veya edilmesin, gelinen noktada yeteri kadar barınak olmadığını hepimiz biliyoruz. Hayvan sayısı azken yeteri kadar barınak yapılmadı, bundan sonra tüm hayvanları nasıl toplayacaksınız?" diyerek sitem etti. Sera Kadıgil, teklifle kedilerin de sahipsiz hayvanlar kategorisine alındığını belirterek "Siz bu kedilerden ne istiyorsunuz? 4 milyon sahipsiz hayvanı barınaklara alacağınızı ifade ediyorsunuz? Bunu nasıl yapacaksınız?" sorusunu yöneltti ve bunun üzerine yasanın kedileri kapsamadığı söylendi.

Toplantının ertelenmesi üzerine tekrar toplanan mecliste, sokakta yaşayan hayvanların öldürülmesini de içeren yasa tasarısı komisyondan geçti. Yetkili parti başkanlarından ise "Asla taviz vermeyeceğiz." şeklinde açıklamalar geldi.

Tabii ki bu yasa sadece mecliste tartışılmakla kalmadı, birçok hayvansever vatandaşın da tepkisini topladı. Sosyal medyada günlerdir süren "yasayı iptal et" gönderileri gün geçtikçe artmaya devam ediyor.