Basilica De La Sagrada Familia
Kutsal Aile Bazilikası üzerine.
Kutsal Aile Bazilikası
İspanya'nın Barselona kentinde yer alan La Sagrada Familia (Kutsal Aile) Bazilikası'nın ilk mimari projesi, 1882 yılında dönemin mimarlarından Francisco de Paula del Villar tarafından tasarlanmıştır. Daha sonra 1883 yılında Katalan mimar Antoni Gaudi tarafından proje devralınarak teknik değişiklikler yapılmış ve bazilikanın sıradışı yeni proje ile 'geleceğin kilisesi' olması amaçlanmıştır. Gaudi, eserleri ile Avrupa'nın Art Nouveau (yeni sanat) akımına öncülük etmiş ve süsleme sanatının mimarinin kaynağı olduğu fikrini benimsemiştir.
La Sagrada Familia gerek dış silületi, gerekse bazilikanın iç mimarisi bakımından eşsiz ve sıradışı bir eserdir. Gaudi, hayatını bu projeyi tamamlamaya adamıştır. Gaudi bu bazilikanın birleştirici gücüne o kadar çok inanmıştı ki, hayattayken yürüttüğü projelerden elde ettiği gelirleri bu bazilikanın tamamlanması için sarf ettiği söylenmektedir. Üzücüdür ki, bazilikanın Saint Barnabas çan kulesi Gaudi'nin hayttayken tamamlandığını görebildiği tek kule olmuştur.
Gaudi, arkasında onlarca harikulade eser bırakarak 1926 yılında hayata gözlerini yumduğunda bazilika henüz tamamlanmamıştır. Maalesef 1936 yılında İspanya'da yaşanan iç savaşta bazilika zarar görmüş ve Gaudi'nin çizimlerinin bir kısmı yakılmıştır. 1939 yılında Francesc de Paula Quintana, Gaudi'nin ataölyesinden kurtarılan fotograf ve planlarla projenin yönetimini yeniden ele almıştır. 1959 yılında Jaume Busquets tarafından tasarlanan Kutsal Aile Heykeli bazilikada yerini almıştır. Quintana'nın 1966 yılında vefatı ile, projeyi Isidre Puig i Boada ve Lluis Bonet i Gari üstlenmiştir. 1983 yılında projeyi Francesc Cardoner i Blanch devralmıştır. La Sagrada Familia(Kutsal Aile) Bazilikası günümüzde hala tamamlanmamış ve inşası devam eden bir projedir. Proje, Gaudi'nin çizimlerine ve bazilikanın ruhuna uygun bir şekilde oldukça nitelikli bir ekip tarafından titizlikle yürütülmektedir.
La Sagrada Familia Bazilikası'nın içi ziyaretçilerine görsel bir şölen ve ayrı bir dünya hissi sunar. Bazilika'nın iç dizaynı ziyaretçilerin gerçeklik algısını değiştiren ve ziyaretçilerde hayranlık uyandıran bir yöne sahiptir. Işık ve renk geçişli yüksek vitray camlarla kaplı pencereler, günün her saatinde Güneş ışınlarının farklı renk ve tonlarda içeri süzülmesini sağlayarak ziyaretçilerin üzerinde sürrealist bir etki yaratır. Dört element imgelemi ile dizayn edilmiş Vitray camlar ; havayı temsil eden yeşil, toprağı temsil eden sarı, ateşi temsil eden kırmızı ve suyu temsil eden mavi renklerden oluşmakta olup bazilikanın içinde günün her anı büyüleyici bir atmosfer yaratır.
Bazilikayı ayakta tutan kolonlar, Gaudi tarafından ormanlardaki ağaçlar ve dalları ilham alınarak tasarlanmış olup, ziyaretçilerin başını kaldırıp yukarı doğru bakması halinde bu dallar açıkça görünmektedir. Bazilika içindeki bu dizayn, taş sütun ve kolonlardan oluşan bir ormanda gezinti hissi uyandırmaktadır.
Bazilikanın kuleleri gökyüzü ile yeryüzü arasında adeta bağ kuran asansörler gibidir. Bazilika içerisinden kulelere doğru bakıldığında kule uçlarından masmavi gökyüzü görünür ve ziyaretçilere sanki kule içiden geçerek gökyüzüne ulaşabileceği bir yol sunar.
Bazilika'nın dış görünümü de son derece çarpıcı ve eşsizdir. Pek çok tarihi şahsiyet ve olaya atıf anlamına gelecek heykeller, kule ve temsiller yer almaktadır. Bazilikanın ilk bakışta göze çarpan dört çan kulesi; St. Matthew, St. Jude, St. Simon ve St. Barnabas'ı temsil etmektedir.
Kulelerin altında, yaşam ağacı ve İsa'nın kapısı temsilleri yanısıra teolojik virtüezlerden umut(hope), inanç(faith) ve merhamet(charity) yer alır. La Sagrada Familia(Kutsal Aile) Bazilikası'na meşhur adını veren aslında Hristiyanlığın bütün sembollerinin birleştiren evrensel bir başyapıt olarak görülmesidir.
https://twitter.com/i/status/1573580567098146816
La Sagrada Familia Bazilikası'nın İsa’nın Doğuşu cephesi ile yeraltı türbesi 2005 yılında Gaudi'nin pek çok eseri gibi UNESCO Dünya Mirası Listesine girerek koruma altına alınmıştır.
2015 yılında, Barselona seyahatim sırasında görme imkanı bulduğum bazilika, gerek iç gerekse dış mimarisi, mekanın ruhu ve hissettirdikleri ile ziyadesiyle etkilendiğim ve beğendiğim bir yer olmuştur. La Sagrada Familia (Kutsal Aile) Bazilikası, bugün hala dünyanın en çok ziyaret edilen yerlerinden biri olarak ziyaretçilerini beklemektedir.