Bastırılmış Duygularla Yüzleşme Vakti - SON
''Özgürlük; çocukluğumuzun zincirlerinden kurtulduğumuzda başlar.'' - Sigmund Freud
Sigmund Freud’un Bakış Açısıyla Özgür Bir Birey Olma Süreci (Günlük Hayatta Çocukluk Zincirlerinden Kurtulma Rehberi)
Sigmund Freud’un ‘’Özgürlük; çocukluğumuzun zincirlerinden kurtulduğumuzda başlar’’ sözü, günlük yaşantımızda da bireyin kendini daha rahat ve daha özgür hissetmesi için rehber niteliğinde olmuştur. Ancak bu rehberlik, bir bilinçli farkındalık, gelişme ve hayatımızda somut adımların atılması gerektiğini beraberinde getirir. İşte bu sözü günlük yaşantımızda uygulamak için bazı öneriler:
- Geçmişi Kabul Etmek ve Şekillendirmek
Çocukluk dönemimizdeki anılarımız, yaşadıklarımız, duygularımız ve deneyimlerimiz vb. gibi şeyleri gözden geçirin. Çocukluk dönemi ile ilgili bir hafızanı yoklayın ne var ne yok diye. Hatırladığınız hatırlamadığınız her şeyi gözden geçirin.
Örneğin, çocukken sizi sinirlendiren ya da sınırlayan bir durumun bugün sizi nasıl etkilediğini düşünün. Bunun hayatınıza hala olumsuz bir etkisinin olup olmadığını sorgulayın.
Bu sürecin üstesinden gelmek veya kolaylaştırmak için profesyonel bir yardım almak, terapiye gitmek, bu düşüncelerin üstesinden gelmek veya bir günlük tutmak etkili bir çözüm yolu olabilir.
- Eski İnandıklarımızı Sorgulama
Çocukken ailenizden ya da toplumdan öğrendiğiniz norm haline gelmiş inançları düşününüz. Örneğin: ‘’Her zaman güçlü olmalıyım’’ veya ‘’ Başarısızlık bir felakettir.’’ bunları örnek olarak verebiliriz.
En önemli yerlerden birisine geldik. Bu inançlarınızın sizi kısıtlayıp kısıtlamadığına bakın. Eğer sizi kısıtlıyorsa veyatta sınırlandırmaya çalışıyorsa onları değiştirmeyi deneyin. Aksi takdirde hiç bir zaman ÖZGÜR kalamazsınız.
- Küçük Adımlarla Kendinizi Özgürleştirin
Günlük hayatınızda sizi rahatsız edecek ya da zorlayacak şeylere ‘’hayır’’ demeyi öğrenmek zorundasın. Çünkü bu senin için bir farkındalık yaratacaktır inan bana. Kendine olan saygın da artmış olacaktır.
Yeni deneyimlere genel anlamıyla açık olabilirsiniz. Çocuklukta sizi korkutan bir şey ile yüzleşmek bile bu konuda etkili ve önemli bir adım olacaktır. Buna çokça örnek verebiliriz. Örneğin, küçükken yükseklik korkunuz vardır ve büyüdükçe bu korkunun üstüne giderek bu korkudan kurtulabilirsiniz.
- Kendinize Yeni Alanlar Yaratın
Bunlar bildiğimiz üzere sosyal çevre, hobiler, yeni deneyimler veya yeni öğrenimler yoluyla geçmişteki sınırlamalara bağlı kalmadan uzak bir şekilde alan yaratabilirsiniz kendinize. Bu, kendi içinizde ki sizi size gösterecektir. Benliğinizi, yeteneklerinizi ve bunun gibi birçok şeyi keşfetmenizi kolaylaştıracaktır.
Bu yöntemler, bireyin hayatında bir farkındalık yaratacaktır. Geçmişin izlerinden kurtulmasını da daha kolay sağlayacaktır. Gelecekte de daha özgür bir yaşam sürmesine olanak sağlar.
Sigmund Freud’un bu sözünü ele alarak, bireyin özgürlük arayışının ne kadar uzun uzadıya bir serüven olduğunu görebiliriz. Çocukluk döneminde oluşan inançlar, davranışlar ve duygusal şeyler; bireyin bilinçaltında zincirler oluşturarak bireyin yetişkinlik hayatını etkiler. Bu zincirleri fark etmek ve çözmek çok önemlidir. Bireyin de özgürlüğe doğru yapacağı en doğru ve en önemli hamle olur.
Sonuç olarak, geçmişin yükünü sırtınızdan atıp kendinizi keşfetmeye başladığınızda, gerçek anlamıyla özgürleşmeye adım atmış olursunuz. Özgürlük, yalnızca dış dünyadan bağımsız olmak değil, içsel dünyanızı anlamak ve onu yeniden kurabilmektir. Bu süreç bireyin hem kendisiyle barışmasına hem de yaşamını daha anlamlı, güzel ve olumlu bir şekilde yönlendirmesine olanak sağlar.
Siz değerli okurlara güzel bir mesaj bırakmak istiyorum. Bu yazıyı okuduktan sonra kendinize şunu sorun: ‘’ Hayatımda hangi zincirlerden kurtulmak istiyorum?’’ Belki de bu soru, özgürlüğünüze giden seyahatin başlangıcı olabilir.