Bayramları nasıl değerlendiriyoruz?

Kurban bayramı geldi. Hepimiz planlar yaptık. Sevdiklerimizi ziyaret etmek de bu planlar arasında mı?

Sanırım bu soruya çoğu kişi "tatil yapma fırsatı" olarak karşılık verecek. Ancak bayramların asıl amacı sıla-i rahim yapmaktır. Akraba ziyareti anlamına gelen sıla-i rahim dinen de bir sorumluluktur. Özellikle yaşlılar, böyle günlerde en azından hatırlanmak isterler. Gidilemeyecek kadar uzaktaysalar en azından bir telefon beklerler. Gençken iş güç, çoluk çocukla uğraşırken belki hızlı zaman geçer. Fakat yaşlanınca çocuklar da evlenip başka evlere gidince yalnızlık sıkıntısı baş gösterir.

Bolu'nun bir köyünde yaşlılarla anket yapmıştım. Ortak cevaplara baktığımda hepsinde ölüm korkusu olduğuna şahit oldum. Çoğunun çocukları şehre gitmiş ve anne babalarını unutmuştu. Bu acı gerçek içimi sızlattı. Oysa yaşlı vatandaşların beklediği şey en azından bayram seyran bahanesiyle gelip bir el öpmeleri. Onlar için sofra kurmak ve hal hatır sormak. Hayatlarında zaten başka bir heyecan kalmamış bu ton ton neneler ve dedeler gözü yaşlı kalmasın.

Peki tatil yapmayalım mı? Elbette yapalım. Ancak önceliklerimizi unutmayalım. Önceliğimiz bizi geldiğimiz yaşa getiren anne babamız olsun. Sonra anneanne, dede, teyze, hala, kuzen, vs. gelsin.

Bir de şöyle parlak bir fikrim var: gelebilecek kadar sağlıklılarsa neden yaşlı akrabalarınızı da tatile götürmüyorsunuz? Bizim bu seneki planımız Akçay'da ailecek ve akrabalarımızla tatil yapmak. Henüz nasıl olur bilmiyorum ama öğrenince mutlaka yazarım. Böylesi daha eğlenceli olacak diye umuyorum. Ne dersiniz?

Çocuklarımız küçükken bir yardımcı olması çok elzem oluyor. Nöbetleşe bebeğimize bakarak deniz ve güneşin tadını çıkarmak istiyoruz haliyle. Bazen de birlikte oynayarak tatilin tadını çıkardığımız ve güzel anılar biriktirdiğimiz bir bayram olsun bu kurban bayramı.

Kurban bayramına karşı olanlara değinmeden de geçemeyeceğim. Hayvan kesilmesine karşıysanız kasaptan aldığınız sucuk,salam ağaçta mı bitiyor? Vegan veya vejetaryen iseniz de bitkiler de canlılar grubuna girmiyor mu ? Sorarım size. İnsanların dini inançlarına ve hürriyetlerine sizin hayatınıza nasıl saygı duyuluyorsa siz de saygı duyun. Ayrıca kurban bayramında kesilen etlerin büyük kısmı ihtiyaç sahiplerine verilir, bir kısmı kesen kişinin hakkı olur. Bazen yurdışında kestirilip dağıtılır, o zaman da hepsi fakirlere kalır. Bunları da hesaba katmak gerekmez mi?