Beauty And The Beast: Bir Canavarı Kim Sever?

Gerçek sevgi, bir canavarı bile insana dönüştürebilir.

1991 yapımı olan bu animasyon, çocuklar için gösterime girse de yetişkinlerinde gönlünde yer alan bir animasyon olmuştur. İlk izlediğim andan itibaren içimdeki edebiyat aşkını uyandıran bu film, büyüdükçe bende daha derin anlamlar bıraktı.

2017’de Emma Watson oyunculuğunda tekrar çekilen film kendisini yeniden hatırlatarak birçok kişinin beğenisini kazanmıştır. Fakat benim değinmek istediğim yer çok başka. Bir animasyon size neler öğretebilir? Saf aşkı, okumayı, edebiyatı, çirkinliği, güzelliği her şeyi.

İlk değinmek istediğim konu Bella. Kendisine olan has güzelliği ile köyün en güzel kızı olan Bella diğer yandan herkes tarafından dışlanan bir kişiliktir. Ergenlik çağına gelmiş kızların evlenmek için yanıp tutuştuğu çağda o kitaplarla hayallerinde dünyayı gezmektedir. Babası ile yaşayan bir kızın tek istediği ise babasının sağlıklı mutlu olmasıdır. İylik ve yardımsever olarak karşımıza çıkan bu karakter bize Beauty’i yansıtmaktadır.

Diğer yandan hırslı, kibirli, ve yakışıklılığı ile bilinen bir prens. Film narsisizmin vücut bulmuş halini izlettiriyor bizlere. Sırf kendi kibri yüzünden yaşlı bir kadını içeri almayan prensin özgüveninin nasıl yerle bir olduğunu görüyoruz. Yani Beast’i.


Bir canavarı kim sevmek ister ki?

Beast’in eski yaşamına dönmesi bir kavanoz güle bağlıdır. Son yaprak yerle buluştuğu anda canavar olarak kalacak bir prenstir o artık. Yakışıklı, zengin, özgüvenli, narsist bir prensi herkes sevebilirken, çirkin, kibirli, özgüvensiz bir canavarı kim sevebilir? Bir gülü bahçesinden koparıp alan insana ömür boyu hapis cezası vermesi kendi öfkesini, kibrini ve hala içinde bir yerlerde gizlenen o üstünlük duygusunu bizlere gösteriyor. Ama en dibi görmeden en yükseğe nasıl çıkabiliriz?

Bella’nın babası yerine kendisini tutsak almasını istemesiyle başlar aslında film. Beast kimseyi sevemeyeceğini biliyordur fakat kurtuluş yolunun da gerçek sevgiden geçtiğini bildiği için Bella’a güzel davranmak istiyordur. Ama özgürlüğü elinden alınmış birisine iyi davranmanın faydası nedir? Yine de Bella canavara kibar ve iyi davranmıştır. Bunun karşısında canavar daha anlayışlı ve hoşgörülü olmuştur.

Ne öylece gitmesine izin mi verdiniz? Ama neden?
Çünkü onu seviyorum.

Sonsuza kadar canavar kalmayı göze alacak kadar sevmişti Bella’yı. Çünkü bazı sevgiler kişileri özgür bırakmaktan geçiyordur. Film her ne kadar çocuklar için yazılmış olsa da yetişkinlerinde örnek alması gereken çok şey vardır. Passenger’in şarkı sözünde de bahsettiği gibi;

Only know you love her when you let her go (Onu sevdiğini yalnızca gitmesine izin verdiğinde anlarsın).