Benito Mussolini

Kült Lider: Mussolini

Faşist hareketin lideri olan Benito Mussolini 1883’te İtalya’nın kuzeydoğusundaki Predappio ilçesinde bulunan Varano diCosta’da dünyaya gelmiş olup asıl ismi Benito Amilcare AndreaMussolini’dir. Babası sol siyasi düşüncelerine sahip olduğundan, Benito ismini Meksikalı devrimci Betino Juárez’den, Amilcareve Andrea isimlerini ise İtalyan solunun önde gelen isimleri olan Amilcare Cipriani ve Andrea Costa’dan esinlenerek koymuştur.

Mussolini babasının siyasi düşüncelerinin yansıması olarak siyasi hayatına sosyalist olarak başlamış ve bu düşünce doğrultusunda eylemler gerçekleştirmiştir. Mussolini genç yaşta İtalyan Sosyalist Partisine katılarak kısa süre içerinde partinin ses getiren isimlerinden biri olmuştur. Bu başarısının ardından parti gazetesi olan Avanti!’de yer almıştır. O dönemdeki siyasi düşünüşüne örnek vermek gerekirse, kendisi İtalya’nın Libya’yı işgalini emperyalist bir savaş̧ olarak değerlendirerek şiddetle protesto etmiş ve Birinci Dünya Savaşı’nın başında partinin savaş karşıtı manifestosunu da imzalamıştır.

Savaşın şiddetlenmesi süresince Mussolini’nin düşüncelerinde net bir değişim meydana gelmiş ve sosyalizmden faşizme yönelen bir yol izlemiştir. Mussolini, İtalyan Faşizm’inde kült bir lider olarak anılmaktadır.