Beş Sevgi Dili

Gary Chapman'ın baskın sevgi dilleri ve ilişkilerdeki yansıması üzerine yazdığı bir kitap.

Sevgi üzerine yazılan kitapları, yapılan araştırmaları hep merak etmişimdir. Her insanın bir hikayesi, yetişme tarzı ve buna bağlı olarak gelişen sevgi dili var. Genelde ailemizden ya da büyüdüğümüz ortamda gördüğümüz, öğrendiğimiz haliyle sevgiyi yaşar ve yansıtırız.

Gary Chapman'ın beş sevgi dili isimli kitabında eşinizin/partnerinizin ve sizin baskı sevgi dilinizi fark etmeniz adına ipuçları buluyorsunuz. Bir ilişkinin içerisinde şikayet ettiğimiz şeyler, beklentilerimiz ve yapabileceklerimiz tam olarak hangi sevgi diline sahip olduğumuzla ilgiliymiş... Kitapta en sevdiğim ifadelerden biri: partenerinin sevgi dilini öğrenerek onun sevgi deposunu dolu tutmak için çabalamak . Bunu yalnızca özel ilişkilerimiz için değil, yaşamın tüm evresinde özenle dikkate alabilir, birbirimizi beslerken aynı zamanda beslenebiliriz.

Evlilik danışmanlığı yapan yazar, çiftlerin şikayetlerini ve beklentilerini analiz ederek baskın sevgi dillerini saptıyor. Baskın sevgi dilleri üzerinden birbirlerine yaklaşmalarını öneriyor; örneğin baskın sevgi dili kaliteli zaman geçirmek ise buna yönelik aktivitelerde bulunmalarını istiyor. Başlarda alıştıkları kalıplarla devam eden çiftler için yeni tutumlar sergilemek zor olsa da zamanla ilişkileri daha doyurucu ve keyifli bir hal alıyor.

Son derece kaotik, hızlı ve yer yer tahammülsüz olan yaşamlarımızda böylesi naif bir kitabın içeriğinde bulunanları hayatımıza yerleştirmek kolay olmasa gerek. Ancak sevginin sürdürülmesi, yaşamlarımızın daha kolay akması adına karşılıklı bir merak, özen, anlayış ve daha bir çok şeyin ilişkilerimizi besleyen tutumlara dair olduğu kanısındayım.

Eric Fromm'un da dediği gibi: sevgi, sevdiğimiz şeyin büyümesi ve yaşaması için gösterdiğimiz etken ilgidir.

Okuması oldukça keyifli ve akıcı olan bu kitabı her yaştan insanın okumasını dilerim :)

Sevgiler