Beynimiz gürültülü bir odada konuşmalara nasıl odaklanıyor?

Beynimiz gürültülü ortamda nasıl odaklanıyor? Elektrotlarla yapılan araştırma işitme cihazlarına umut veriyor.

Gürültülü bir ortamda konuşmaları takip etmek için beynimizin nasıl çalıştığını açıklayan yeni bir araştırma, işitme cihazlarının geliştirilmesine yardımcı olabilir. Columbia Üniversitesi'nden Vinay Raghavan ve meslektaşları, beynin birden fazla sesi nasıl işlediğini anlamak için epilepsi ameliyatı geçiren yedi kişinin beynine elektrotlar yerleştirdiler. Ameliyat sırasında uyanık olan katılımcılar, biri erkek diğeri kadın olan iki sesin yer aldığı 30 dakikalık bir ses kaydını dinlediler.


Araştırmacılar, katılımcılardan iki ses arasında odaklanmalarını isteyerek beynin aktivitesini izlediler. Seslerin çoğunlukla aynı ses seviyesinde olduğu, ancak bazı noktalarda birinin diğerinden daha yüksek sesli olduğu kaydedildi. Bu da, kalabalık bir yerde arka plandaki konuşmaların değişen ses seviyelerini taklit etti. Daha sonra beynin daha sessiz ve daha yüksek sesli sesleri nasıl işlediğini ve bunun katılımcının hangi sese odaklandığına bağlı olarak nasıl farklılaştığını tahmin eden bir model oluşturmak için bu beyin aktivitesi verilerini kullandılar.

İki sesin daha yüksek sesli olanının, katılımcı ona odaklanmasa bile, hem ses algısından hem de daha karmaşık ses işlemeden sorumlu olan birincil ve ikincil işitsel korteks tarafından kodlandığını buldular. Bu, beynin dikkat etmediğimiz konuşmaları da kodladığını gösteren ilk çalışma olarak nitelendirildi. Daha sessiz olan ses ise, katılımcılar ona odaklandıklarında sadece beyin tarafından işlendi. Bu sesi işlemek beyinde yaklaşık 95 milisaniye daha uzun sürdü. Bu çalışma, beynin dikkat etmediğimiz şeyleri nasıl işlediğini anlamamıza yardımcı olabileceği gibi, işitme cihazlarının gürültülü ortamlarda konuşmaları daha iyi ayırt etmesine de katkı sağlayabilir.