Beynin Öğreme Hikayesi

Öğrenmek, hayatımızın en uzun yolu...

Beyin karmaşık bir süreç izler. Her yeni bilgi, her bir deneyimden ustalaşmaya giden yolda böyle bir süreci işliyor olması kendi esnekliğini ortaya koymaktadır.

Stanfort Üniversitesi' nde yapılan araştırmalar bu durumu doğrulamaktadır. Yani beyin mekanizmasının daha akıllıca çalışması yönünde önemli iddiaları vardır.

Bizler öğrenmeye kendimizi açtığımız zaman tabi ki unutmak istemeyiz. Bunun için işte beynimiz hakkında bilgi sahibi olmamız gerekir. Yani snapslerin bağlantı kurarak öğrenmemizi nasıl hızlandırdığını ve uzun süreli hafızamıza nasıl depolandığını...

Yine iki nöron eş zamanlı olarak etkileşim haline geçtiği zaman bağlantı güçlü hale gelir. Bu da artık sinapslerin farklı yollar bularak harekete geçtiğini söyleyebiliriz. Aslında tek bir nöron eş zamanlı olarak farklı stratejiler geliştirebilir.

Araştırma esnasında fareler kullanarakta inceleme yapan bilim insanları, beynin yaradılış gereği tek tip öğrenmeye kapalı olup farklı yollar kullandığını söylemektedirler.

Böylesi bir araştırma kişide derinlik kazandıracaktır. Bunlar hem ruhsal ve hem de anlayış açısından kişiyi zengin kılacaktır. Size yardımcı olacak türden bir şey olacaktır. Yani kişi eğer psikolojik bir rahatsızlığa düşmüşse (ileri düzeyde olmayacak kaydıyla) sinir bağlantılarının zayıflaması söz konusu olur. Doğru bir yöntemle snaps düzeyinde öğrenmenin nasıl olduğunu anlayarak ve uygulayarak kişinin eski rutin hayatına dönmesine yardımcı olma ihtimali yüksek olur.

Tedavinin olumlu cevap vermesinin sonucu beynin normal dengesine kavuşması kişinin iyi hissettmesine, daha kaliteli bir yaşam sürmesine yardımcı olacaktır.

Biz bu yazıdan yola çıkarak önce kandimizi tam tanımalı sonra deneme ve yanılma yöntemiyle nasıl öğrenebildiğimizi bulmalıyız. Bu zaman alabilir ama bu durumda hayatımız içinde çok kâr sağlıyacağını rahatlıkla söyleyebilirim .