Bilbo Baggins: 'Gittim ve Döndüm'

Geçmişin olumsuzlukları üzerine söylenecek bir 'teselli' ve gelecek için iyi niyet taşıyan içten bir 'temenni'.

Kitaplar, filmler, oyunlar, fotoğraflar, görsellik içeren her şey sundukları içerik sayesinde onu tüketen bizler için inanılmaz kapılar açıyor. Aydınlatıyor önündeki yolu, bazen de geçmişteki yolları. Bir kelime, bir an, bir müzik tutup çekiyor ensenden bırakıyor bir tepeye. Dört bir yanımızı daha iyi kavrıyor daha anlamlı yorumluyoruz.

Yüzüklerin Efendisi ile tanıdığımız Bilbo Baggins, yaşadığı efsane maceralarını anlattığı kitabına girişi iki kelime yazarak yapmıştı. "Gittim ve döndüm." Bu iki kelime arasına; düşündükleri, düşündürdükleri, hissettikleri, dile döktükleri, dökemedikleri, yeni insanları, keşifleri, dinledikleri, duydukları, sustukları, iyi niyetleri, hesaplaşmaları, yüzleştikleri, mecbur kaldıkları, memnun oldukları, pişman oldukları, bocalamaları, oluşan dağınıklıkları, toparlama çabaları, hayatına dokundukları, tavsiyeleri, akıl almaları/vermeleri, tecrübeleri, ikna oldukları/ettikleri, içinde kaldıkları, korkuları, inşaları, cesareti, geçmişi, sonuca ulaştıkları, yarım kalmışlığı, kazançları, kayıpları, deneyimleri sığdırmış. Yolculuğun nasıl başladığı ve nasıl bittiğinden ziyade, arada geçirilen her şey.

Her yolculuk yukarıda sayılanlar kadar yoğun şeyler içermeyebilir ama içerdiğinde de öyle kıymetli olur ki. Bir sonuca varılamaması da çok dokunmaz insana. Sayılanlardan biri bile yeter. İşte bu yeten kısımda sevgili Bilbo'nun kitabı için düşündüğü sona geçebiliriz. "Ve sonsuza kadar mutlu yaşadı." Yaşamın ya da kararların nasıl başladığı ile değil de nasıl devam ettiği ile ilgilenmek, olumsuz her adımı kazanıma çevirebilmemiz için bir fikir olabilir. Mutlak mutluluğu yakalamak zor ama yaşamın içindeki ayrıntılara karar vermek ve verilen bu kararda yaşanılan kazanımlar belki ufak mutluluklara sebep olabilir. Kalıcılığı tartışılır, geçicidir belki ama gittikçe zorlaşan yaşamın içinde bu kadarı bile kıymetlidir.

Dostlarımızla ya da hayatımıza dokunan kişilerle uzun yıllar geçirdiğimizde ilişkilerin ne zaman başladığını hatırlayamadığımız zamanlar olabilir. Genelde bu durumda zamanın hakkı üzerine konuşulur. Geçirilen vakitte her konuşmanın sonuca bağlanılmadığı ancak konuşulan sürede öğrendiklerin bile yettiği düşünülür. Uzunlu kısalı her yolculuğun yukarıda sayılanlar kadar yoğun geçirilen efsane anlara tanıklık edilir. Bunun da müthiş bir kazanım olduğu düşünülür ve tüm bu olan bitenin kahramanları için de kurulabilecek bir cümledir: 'Ve sonsuza kadar mutlu yaşadı.' Geçmişin olumsuzlukları üzerine söylenecek bir 'teselli' ve gelecek için iyi niyet taşıyan içten bir 'temenni'.