Bilgi Asimetrisi
Piyasa ve rekabetin yapıtaşlarından birisi olan bilgi asimetrisi.
Bilgi asimetrisi bir işlemin yada iletişimde bir tarafın daha bilgili olma durumunun ortaya çıkmasına denir. Bu kavram genelde ekonomi, sosyal bilgiler gibi konularda sıkça kullanırken piyasa ve rekabet ortamını arttıran çok önemli bir unsurdur.
Bir tarafın daha bilgili olması aslında adaletsiz gibi görünsede piyasa da arz talep dengesini sağlayan yapı taşlarından birisidir. Sağlık hizmetlerinde en çok görülen bilgi asimetrisi vekil-müvekkil ilişkisi adı altında değerlendirilir. Burada vekil olan kişi daha çok bilgiye sahip olan kişi (doktor), müvekkil kişisi (hasta) ile bilgi asimetrisi olmasından dolayı aradaki faydayı maksimize eder.
Bunun tabii ki de riskli yanları vardır. Vekil tarafında arzın talep sunmasından dolayı maliyet artışı gösterebilir. Aynı şekilde talep tarafında bilgi eksikliğinden dolayı kendisine gerekisiz tedavi uygulanması konusunda riskli ve gereksiz bir hizmet durumuna düşülmektedir.
Sağlık hizmetleri dışında bilgi asimetrisine örnek vermek gerekirse ikimci el pazarında, satıcının arabasındaki gerçek durumu hakkında alıcıya göre daha fazla bilgiye sahiptir. Bu bilgi asimetirisi kusurlu ürün satımına yol açılabilir.
Bilginin daha eşit şekilde dağıtılması sağlarken tüketivilerin ve işletmelerin de daha adil bir rekabet ortamına faaliyet göstermesine yardımcı olur.