Bilgi Okuryazarlığı (Information Literacy) Nedir?
Bilgi okuryazarı olmak ister misiniz?
Hadi gelin okuryazarlık kavramıyla bilgi kavramının ilişkisini inceleyelim. Bilgi okuryazarı olmanın ne demek olduğunu ve neden gerekli olduğunu birlikte anlayalım.
Genel anlamda okuryazarlık “Toplum tarafından anlam verilen iletişimsel simgelerin etkili bir biçimde kullanılabilmesi yeteneği.” olarak tanımlanmaktadır (Kellner 2001; Kress 2003).
Baseton'a göre "bilgi", bireyin bilişsel yapısında fark yaratan herhangi bir şeydir.
Bu kavramlar bağlamında "bilgi okuryazarlığı", bilgi problemlerini çözme becerisidir. Bilgi okuryazarı olan birey, bilgi gereksinimini kolayca tanımlayabilir, ihtiyaç duyduğu bilgiye ulaşabilir, bilginin değerlendirmesi, etkin kullanımı ve iletilmesi becerilerine sahiptir.
Bilgi okuryazarlığı kavramının ilk kullanımı, 1974 yılına dayanmaktadır. Paul G. Zurkowski, ABD'de dönemin Bilgi Endüstrisi Derneği'nde (Information Industry Association) başkanlık yaparken kullanmıştır. Zurkowski'nin kullanımından sonra başta kütüphanecilik alanında olmak üzere pek çok alanda yaygınlaşmış ve zamanla evrilen bir kavram haline gelmiştir. Zurkowski’den kısa süre sonra 1976 yılında yaptığı tanımda Burchinal, bilgi okuryazarlığını, problem çözmek ve karar vermek için gereksinim duyulan bilgiyi bulma ve kullanma becerisi olarak tanımlamıştır (Pinto, Cordon ve Diaz, 2010, s. 2)
Kaynakça
Pinto, M., Cordon, J. A. ve Diaz, R. G. (2010). Thirty years of information literacy (1977—2007): A terminological, conceptual and statistical analysis Journal of Librarianship and Information Science March 2010 42(1), 3-19.
KELLNER, D. (2001), New Technologies/New Literacies:Reconstructing Education fort he nwe millenium. International Journal of Technology and Design Education, S. 11, s. 67-81.
KRESS, G. (2003), Literacy in the New Media Age. London: Routledge.