Bilim İnsanlarından Küçük Kollu Dinozor Açıklaması

Kalıntıları yeni keşfedilen dinozor, T-rex'in neden küçük kolları olduğuna dair ipuçları veriyor.

Arjantin'deki bir bilim insanı ekibi, kocaman bir kafası olan ama bedenine göre küçük kolları olan yeni bir dev yırtıcı dinozor keşfettiklerini açıkladı.

Current Biology dergisinde yazan bilim adamları, Kuzey Patagonya'da daha önce bilinmeyen bir türe ait kapsamlı iskelet kalıntılarını bulduklarını söyledi.

Meraxes gigaları yaklaşık 36 ft (11 m) uzunluğundaydı ve 4 ft kafatasına sahipti - ancak kolları yalnızca 2 ft uzunluğundaydı.

Bilim insanları, küçük uzuvların etçil hayatta kalma avantajları sağladığına inanıyor.


Araştırmanın baş yazarı Juan Canale, "Bu orantılı olarak küçük kolların bir tür işlevi olduğuna ikna oldum. İskelet, büyük kas eklemeleri ve tam gelişmiş göğüs kuşakları gösteriyor, bu nedenle kolun güçlü kasları vardı." dedi.

Sözlerine, "Kollarını çiftleşme sırasında dişiyi tutmak veya düşmeden sonra ayağa kolay kalkmak için destek sağlamak gibi üreme davranışları için kullanmış olabilirler." diye ekledi.

Yazarlarından Peter Makovicky, dinozorun kollarının "kelimenin tam anlamıyla kafatasının yarısı uzunluğunda olduğunu ve hayvanın ağzına ulaşamayacağını" söyledi.

Bay Makovicky, türlerin devasa kafalarının, daha küçük türlerde kolların sahip olacağı işlevleri üstlenen ana yırtıcı araç olduğuna inandığını söyledi.

Adını Game of Thrones kitap serisindeki kurgusal bir ejderhadan alan Meraxes gigaları, carcharodontosauridlere veya köpekbalığı dişli kertenkelelere aitti.

Dört tonluk sürüngenlerin yaklaşık 90-100 milyon yıl önce Dünya'yı dolaştıklarına inanılıyor.

Bilim adamları, diğer iki türün de - tyrannosauridler ve abelisauridler - benzer nedenlerle küçük uzuvlar geliştirdiğini söylüyor.


KAYNAK: BBC