Bilim Tarihi: Tarih Öncesi Dönem
Tarik Öncesi Paleolitik ve Neolitik Çağ'da ne gibi bilimsel gelişmeler olmuş olabilir kısa bakış.
Tarih öncesi Paleolotik ve Neolitik Dönemlerde bilimsel ne gibi gelişmeler olmuş olabilir diye düşündüğümüzde o dönemleri kapsayan bir pratik bilgi havuzu olduğunu söyleyebiliriz.
Örneğin; bilim, Taş Devri için nasıl tanımlanır sorusunda teknolojiden bahsediyorsak eğer araç-gereç yapımı bir teknolojik gelişmedir. Ateşin bulunması önemlidir. Çünkü Paleolotik Dönemde göçebe Nomadik yaşayan insanlar toplayıcı ve avlayıcıydılar. Ateşin bulunmasıyla yerleşik döneme yani Neolitik Döneme geçiş sağlanır. Ateşin bulunması teknolojik gelişmedir çünkü beraberinde getirdiği teknolojik gelişmeler vardır.
Paleolotik Dönemde artık ürün yoktur. Kendilerine yetecek kadar üretim vardır. Daha sonrasında depolama başladığında ise otomatik olarak yazı da bulunmuş oluyor, depolanan ürünlerin bir kaydı tutulması gerektiği için.
Mağara resimleri de teknolojik bir gelişmedir çünkü bitkilerden öyle bir boya elde edilmiş olması gerekli ki zamanımıza kadar ulaşsın. Burada bir konu daha karşımıza çıkıyor: Doğayla İlişki.
Doğa hakkındaki bilgiye bilim denir mi?
Fransa, Dordogne’daki Lascaux Mağarası, Boğalar Salonu
Neolotik Devrim'e tarım devrimi diyebiliriz. Tarımın hayata geçmesiyle beraber avlanmak ve toplayıcılık yerine bahçe, tarımlar oluşturulmuş; yerleşik yaşama geçilmiştir. Tarım devrimi ilk olarak bahçecilik boyutunda. Neolitik kasabalara bir örnek: Çatalhöyük.
İngiltere'deki bir anıt, Stonehenge astronomik bir saattir. Anıta baktığımızda şu sonuca ulaşıyoruz: Demek ki astronomi bilgileri var. Bu veri de arkeoloji yoluyla öğrenilebilir. Peki ya Stonehenge anıtına bilim diyebilir miyiz?
Nehir Yatağı, Nehir Vadisi Uygarlıkları'nın genel özellikleri hidrolik tarıma geçmiş olmalarıdır. Neolotik dönemde genel özellik: Şehirleşen uygarlıklardır.
Su kaynağının tarımsal alana ulaştırılması kanal yapımını gerektirir yani bu da bir teknolojik gelişmedir.
Merkezi siyasi otorite var. Eğitimin kurumsallaşması ve desteklenmesi faydacılık prensibine dayanıyor. Siyasi otorite destekliyorsa günlük hayatın kolaylaşacağına dair inançtan ötürü ve bu düşünce de bilimsel gelişmeleri beraberinde getiriyor.
Mezopotamya Uygarlığı'nda Ziggurat'ın bilim açısından rolü: Artık ürünler depolanmalı, kayıt tutabilmek için yazı icat edilir. Yazıyı öğreten öğretmek için öğretmenler görev alır ve okullar ortaya çıkar, siyasi otorite de kurumsal eğitimi destekler.
Images:
Stonehenge hangi ülkenin hangi şehrinde nerede? - Yeni Akit