Bir Başlangıç Hikayesi

Her düşüşün bir de yükselişi vardır.

Bu yalnızca başlamanın değil aynı zamanda bir bitişin de hikâyesi olabilir. Bir kişi nasıl olur da dibe batar, nasıl olur da o battığı dipten yukarıya çıkmaya çalışır ve bunu başardığını hisseder?

Aslında her şey insanın hayattan beklentisinin ne olduğuna göre değişir ve şekillenir. Örneğin; sabahtan akşama kadar işte çalışıp sonrasında evde televizyon başında dizi film izleyip zaman öldürmeyi mi yoksa işten geldikten sonra da bir şeyler üretmek mi daha cazip gelir ya da size kendinizi yaşadığınızı hissettirir? Böyle yazınca başlangıç cümlesiyle çok da alakalı gelmeyebilir ki haklılık payı da olabilir ancak, bu tam olarak da konumuzun başlangıcıyla alakalı. En basitinden, yukarıdaki seçeneklerden ilkini seçip ve bir süre bu şekilde yaşadıktan sonra bir anda fikir de değiştirebilir insan. Aslında istediğinin zaman öldürmekten ziyade, sürekli hayatın içinde kalmak ve bu şekilde zihninin kapanmadan sürekli çalışır halde olmasını isteyebilir ve bu da yazının başında da dediğim "Her bitiş bir başlangıçtır." ya da " Her inişin bir de çıkışı olacaktır." cümlelerini karşılayabilir.

Zihnen çöktüğünü, mental olarak bitik duruma geldiğini anladığı durumda insan kendini korumaya alır ya da bir şekilde tepki vermeye kalkışır. Kimi kendini dış dünyaya kapatır ve inzivaya çekilir. Kimi ağlayarak dışarıya tepki verir. Kimi ise, ne yapacağını bilemez ve tamamen kapanır, ne inzivaya çekilir ne de dışarıya tepki verir. Tamamen tepkisizleşir ve bu insanın kendini kapattığının ve çöktüğünün göstergesi olur bir noktada. Çünkü tepkisiz kalmıştır, ne yapacağını bilemez. Bu tür durumlarda bu kişiye dışarıdan bir uyarıcı gelmesi gerekir. Kimi zaman bir fırsat, kimi zaman ise bir dert ortağı. Bu şekilde tepkisizliği bitecek ve kapanan sistem tekrar açılacaktır. Bu noktada insanın inişi bitecek ve bir diğer deyişle çıkışı başlayacaktır. Önemli olan ise bu noktadan sonra ne yapacağıdır. Sonuçta eline bir şans gelmiştir. Yukarıda denildiği gibi; bu bir fırsat ya da bir dert ortağı olabilir. Bu şansı değerlendirmek ya da elinin tersiyle itmek, bu tamamen insanın kendisine kalmıştır.