Bir Bedende Kaç Kişilik Olur?

Bir zihin kendisini korumak için kaç beden yaratabilir?

Normal insanlara göre bir bedende bir kişilik olur. Fakat dissosiyatif kişilik bozukluğu olanlar zihinlerinde milyonlarca kişilik barındırabilir. Çoklu kişilik bozukluğu psikiyatri alanında en az bilinen hastalıklardan bir tanesidir. Hatta çoğu kişi Split filmi ile öğrenmiştir. Şizofreni ile sıklıkla karıştırılan bu hastalık aslında ondan ayrılmaktadır. Şizofrenide, kişinin benlik algısı tamamen koparken çoklu kişilik bozukluğu yaşayanlar ara ara benlik algılarını kaybeder. Peki, nedir bu çoklu kişilik bozukluğu?

Algı ile belleğin birbirinden kopmasıdır. Genellikle küçük yaşta travma sonucu ortaya çıktığını söylüyor doktorlar. Bir kişi anlatamayacak kadar büyük travma yaşadığında benliği kendisini korumak için ortaya ikinci bir karakter çıkartıyor. Ya da birden fazla. Zihin tamamen o kişiliği algıladığında asıl hafızası siliniyor ve o kişilik 3 yaşındaki çocuksa aynı onun gibi davranışlar sergiliyor. Fransızca bilmeyen birisi Fransızca bir hafızaya sahip karaktere geçiyorsa Fransızca konuşuyor ama asıl benliği bunu bilmiyor. Birbirlerinden haberi olmayan bu zihinler tek bedende yaşamaya devam ediyor. Psikiyatrlar hipnoz ile tedavinin mümkün olduğunu söylüyorlar. Uzun ve zaman alıcı tedavi sonrası olumlu sonuçlara ulaşılabiliyor.


Billy Milligan

Çoklu kişilik bozukluğu konulu filmler ve diziler genellikle Billy Milligan adlı kişiden esinlenerek çekiliyor. Billy Milligan içerisinde 24 farklı karakter barındıran bir kişiliktir. Farklı farklı suç işlediği halde asıl benliği bu suçların hiçbirisini kabul etmemektedir. Saldırdığı kadınlardan birisi kendisinin 3 yaşında çocuk gibi davrandığını söyleyince psikiyatri Dr. David Caul tarafından incelenerek çoklu kişilik bozukluğu raporunu onaylıyor. 10 yıl boyunca akıl hastanesinde tedavi görmesine rağmen kişiliklerinin hiçbirisi bırakmıyor. Suçsuz yargılanmasının ardından huzur evinde yaşamı sona eriyor.

Chris Sizemore

Çoklu kişilik bozukluğuna sahip olan Sizemore ise bir bedende 20 farklı kişilikle yaşamıştır. İki yaşındayken annesinin kendisini bıçakla yaralamasına, babasının iş yerindeki bir adamın kendisini makineye kaptırarak parçalanmasına ve henüz bebek olan kuzeninin ölümüne şahit olması kendisinde büyük travma yaratmıştır. Sürekli baş ağrıları çeken Sizemore, zaman zaman değişik halleri sonucu dikkatleri üzerine çekmiştir. Başlangıçta iki farklı karaktere ev sahipliği yapan Sizemore terapistler tarafından tek bir karakterde toplanmaya çalışılır. Karakterler yok olmaya başladıkça yerine başkaları geçmektedir. Ve böylelikle 20 farklı karakter ile yaşamına devam eden Chris Sizemore sonunda terapistler tarafından bütün karakterlerin yok edilmesiyle beraber özgürlüğüne kavuşur.

Yukarıda yazdığım en çok bilinen iki örnektir. Dissosiyatif kişilik bozukluğu genellikle bir travma sonucu kendisini koruma altına almak isteyen kişilerin ortaya çıkardığı kişilik bozukluğudur. Beden kendisini koruyamayacağı durumlarda zihin devreye girerek kendisine savunma mekanizması oluşturuyor. Split ve Glass filmlerinde olduğu gibi fantastik bir bedene bürünmüyorlar. Sadece kişilik değiştiriyorlar.


Bu konuyu daha detaylı incelemek isterseniz size önereceğim film ve kitaplar şöyledir:

Filmler

-Üç Ruhlu Kadın ( The Three Faces Of Eve)

-Kimlik (Identity)

-İlk Korku (Primal Fear)

-Persona

-Unbreakable - Split- Glass üçlemesi

Kitaplar

-Billy Milligan’ın Zihinleri-Daniel Keyes

-Hepimiz- Kim Noble