Bir Dil Nasıl Öğrenilir?

Yabancı bir dil öğrenimiyle ilgili tavsiyeler, yöntemler.

Yeni, yabancı bir dil öğrenmeği daha faydalı ve eğlenceli hala getirmek için yeni diller öğrenirken uygulayabileceğiniz, kullanabileceğiniz ve yararlanabileceğiniz; birkaç yöntemden bahsedeceğim. Kendim yeni diller öğrenirken edindiğim deneyimlerden de faydalanacağım.

Ben dil öğrenmekten zevk alan ve bunu bir hobi gibi yapan bir kişiyim. Her yeni bir dil ile kendimi daha çok yönlü, sakin, anlayışlı ve zevkli biri olduğumu fark ediyor ve bundan çok da gurur duyuyorum :)) Peki bunu nasıl yapıyorum, daha da önemisi nasıl eğlenceli bir şekilde yapıyorum.

Öncellikle yeni bir dil öğrenmek çok emek, çaba, zaman ve aynı zamanda süreklilik isteyen bir durumdur. Hemen hemen her gün kısa süreli olsa bile bi bakmanız, beyninize daha önceden yüklediğiniz bilgileri hatırlamanız gerekmektedir. Bu yüzden hemen hemen her gün öğrenmeye çabaladığınız dile en az 15-20 dakike ayırıp daha önceki notlarınızı, bilgilerinizi tekrar etmenizi öneririm.

Doğru ve iyi bir öğretmen bulmak da çok önemlidir. Dil öğreniminiz 5 yetenek üzerinden gitmeli. Okuma, yazma, gramer, dinleme ve konuşma. Birçok dil kitabında bu beş yeteneke yönelik egzersizler olsa da bazı öğretmenler bu egzersizleri es geçiyor ya da olması gerektiği gibi yaptırmıyorlar. Doğru ve etkin bir kitap seçtikten sonra o kitabın hakkını vermeli, bütün egzersizleri yapmalı, notlar almalı ve tekrar etmeliyiz. Burda öğretmenin çabası, samimiyeti ve sabrı çok önemli. Yeni bir dil öğrenmek emek ve zaman gerektirir demiştim, yeni bir dil öğretmek ise daha çok çaba ve çokça sabır gerektirir. Öğrenen kişiyi alttan almak, onu mahçup etmemek, sabret etmek, motive etmek gerekir. Dolayısıyla bu işi gönül vermiş, zevkle yapan bir öğretmen bulmak da oldukça önemlidir.

Bunların yanı sıra, dile daha çok aşina olmak ve dilin kültürünü de öğrenmek yardımcı olabilir. Bu yüzden de o dilin kullanıldığı popüler dizileri, filmleri izlemek, şarkılar dinlemek, videolar izlemek faydalı olabilir. O dil ile ilgili filmler, diziler izleyerek, müzikler dinleyerek sadece kültürünü tanımış olmuyor aynı zamanda da dinleme, anlama hatta konuşma yeteneklerimizi de geliştirebiliriz. Önerilerimi uygularsanız dil öğreniminiz daha kısa sürede gelişecek ve de daha eğlenceli olacaktır :))