Bir Garip Müzik Hikayesi - 4: De La Soul

Hippieler için Hip-Hop, De La Soul ve daha fazlası...

1988 yılında hip-hop müziğin altın çağı olarak nitelendirilen bu dönemde, Amerika'nın New York eyaletinin Long Island bölgesinde üç siyahi adam bu altın çağa yenilik getirecek bir adım attı. Kevin Mercer, David Jolicoeur ve Vincent Mason adındaki bu üç adam, gangster hip-hop'ının altın cağında "Hippieler için Hip-Hop" anlayışı ile De La Soul'u kurdu.

Eksantrik sözleri, jazz rap anlayışını gelişmeye ve değişmeye sürükleyen yapısı ve alternatif hip-hop için önemi ile kültürde yer edinmiş ilginç gruplardan biridir De La Soul. Grubun çıkış albümü "3 Feet High and Rising"(1989), eğlenceli sözleri, esprili yapısı ve yenilikçiliği ile "Bir Hip-Hop Başyapıtı" olarak anılmaktadır. O dönem için eleştiri konusu olsa da bu albüm grubun en başarılı ve en yenilikçi eseridir.

Albüm sonrası "Me, Myself and I" gibi singlelar ve Gorillaz ile "Feel Good Inc." şarkısındaki birliktelikleriyle grup şöhretine şöhret kattı ve Hip-Hop'ın Altın Çağı için önemli bir grup haline geldi.

Grubun ikinci albümü "De La Soul is Dead" beklenenden çok daha olgun ve daha eleştiri odaklı bir albümdü. O dönemde hip-hop'ın yöneldiği şiddet dolu ve umursamaz tavrı eleştiren albüm, her şeye rağmen absürd ve mizahi yanını korumayı başarıyordu. Karışık eleştiriler almış "3 Feet High and Rising" kadar çok satan bir albüm olamasa da verdiği önemli mesajlar ile sonradan kült haline gelen bir albüm oldu. Source dergisi "De La Soul is Dead" albümünü tüm zamanların en iyi 100 hip-hop albümünden biri olarak listeledi.

Kaliteli ve çıkış felsefesini sürdüren bir diskografiye sahip olan De La Soul, ülkemizde çok dinleyeni olmasa da globalde büyük bir kitleye hitap ediyor. Her türden müzik severin ilgisini çekebilecek bu sıradışı hip-hop grubuna hepimizin bir şans vermesi gerekiyor. Özellikle çıkış albümleri "3 Feet High and Rising" dinleyenlerine keyifli, esprili ve kaliteli bir deneyim sunuyor.

Eğer sizlerin de "Hippieler için Hip-Hop" anlayışı ilginizi çekti ise veya jazz rap gibi alternatif hip-hop türlerine ilginiz var ise aşağı kısma birkaç De La Soul önerisi bırakıyorum. Bu sıradışı ve eğlenceli müziğe bir kulak vermenizi tavsiye ederim.

1 - Eye Know

2 - It Runs Through Me (Tom Misch, De La Soul)

3 - Me, Myself and I

4 - The Magic Number

5 - D.A.I.S.Y. Age