Bir İdam Mahkumunun Son Günü
Bir İdam Mahkumunun Son Günü Kitap İncelemesi
Kitap, Victor Hugo tarafından 26 yaşında yazılmış ve yazarın gençlik dönemindeki serleri arasında önemlidir. Fransız Romantizmi'ni ele almıştır ve kitapta romantizm akımının özellikleri baskındır. Kitap toplamda 85 sayfadan oluşmaktadır. Bir İdam Mahkumunun Son Günü kısa roman türünde yazılmıştır. Kitap, birinci tekil şahıs ile yazılmış ilk roman olduğu için önemlidir. Kitap, 19.yüzyıldaki Fransa’nın durumunu gerçekçi bir bakış açısı ile yansıttığı için 19.yüzyıldaki döneme aittir.
Bir İdam Mahkumunun Son Günü kitabını hangi yaş grubu okuyabilir diye baktığımızda ise okunması için belirli bir yaş grubu belirtilmemiştir ancak kitap daha çok yetişkin okurlar tarafından tercih edilmektedir. Bir İdam Mahkumunun Son Günü adlı eseri ergenlik çağını tamamlamış bireylerin okuması tavsiye edilir. Ayrıca psikolojik sorunu olan bireylerin okuması doğru değildir. Çünkü kitap idam ve psikolojik konuları ele aldığı için psikolojik sorunlar yaşayan bireylerde istenmedik durumlara yol açabilir.
Bir İdam Mahkumunun Son Günü kitabının konusunun yaşanmış bir olaydan dolayı kaleme alınmıştır. Bu kitap, idam edilecek kişinin, idam sürecini ve bu süreçte yaşadığı acıyı her gün çektiğini anlatır. Bu yönden, kitabın sonu acı üzücü bir sonla bitmektedir. Yazar, kitapta idamı ve bu süreçte neler yaşandığını eleştirici bir üslupla yazmıştır. Bu nedenle bu kitap hem psikolojik hem de sosyolojik olarak kabul edilir. Yazarın içerik bakımından kitaptaki amacı, çok yalın ve açık bir şekilde idam cezasının hem trajedik hem de saçma yönünü ortaya çıkarmaktır.
Bir İdam Mahkumunun Son Günü romanı Modern edebiyatın ilk iç monolog örneğidir. Bu kitap da kendisine ironik bir gözle bir başkası olarak bakış açısı vardır.
Victor Hugo, bu kitabı toplumu ve hukuk kurallarını eleştirmek için yazmıştır. Kitabın ön sözünde de amacını belirtmiştir ve idam cezasının insani bir tarafı olmadığını detaylı anlatmıştır. Yazara göre idam bireysel bir durum değil, idam cezası idam edilecek kişinin ailesini de ilgilendirir ve dolaylı olarak toplumu da etkileyen bir olaydır. Victor Hugo, kitabın ön sözünde idama karşı olan tezini savunarak idamın rasyonellik boyutundan ziyade duygusallık boyutunu eleştirmektedir.
Victor Hugo’nun Bir İdam Mahkumunun Son Günü adlı eseri, yazıldığı dönem ve sonrasında Fransa’da ve dünyanın geri kalanında idam cezasının revize edilmesinde büyük rol oynamış baştan sona keyifle okunabilecek bir dünya klasiğidir.