Bir İnsan Ömrünü Neye Vermeli?

Şelpenin ustası Hasret Gültekin.

Harcanıp gidiyor ömür dediğin.

Sivas'ta başlayan hikayesi Sivas'ta bitti. Katledildiğinde sadece yirmi iki yaşındaydı. Sesiyle, yorumuyla Türk halk müziği için çok kıymetliydi. Oğlunu göremeden, son türküsünü söyleyemeden koparıldı bu hayattan. Peki kimdir Hasret ? Neden hasret kaldık Hasret'e ?

Hasret Sivas İmranlılı bir bağlama virtüözü. Çocuk yaşta başlayan bağlama sevdası onu bizimle tanıştırdı. Şelpe tekniğini çok iyi kullanan, âdeta bağlamasıyla bütünleşen, türkülerini söylerken bizi diyardan diyara sürükleyen bu genç adama ne oldu? 1993 yılının 2 Temmuz günü kaderi neden değişti ? Size 2 Temmuz 1993 gününe götürmek istiyorum.

Sivas Banaz'da yapılacak Pir Sultan Abdal Şenlikleri için içinde sanatçıların olduğu kalabalık bir grup Sivas'a geldi. Madımak Oteli'ne yerleştiler. Sivas'ta açılışı yapıp Banaz'a geçeceklerdi ama hiçbir şey planlandığı gibi olmadı. Yaşanan gerginlikler sonrası kalabalık bir grup otele saldırdı ve konuklar saatlerce içeride kurtarılmayı bekledi. Bekleyişleri sonuçsuz, türküleri yarım kaldı aynı Hasret gibi. Madımak Katliamı üstünkörü geçilebilecek bir konu olmadığından bundan başka bir yazımda detaylıca bahsetmek istiyorum. Bugün amacım Hasret'i anmak, türkülerini sizinle buluşturmak. Sesiyle, bağlamasıyla gönlümüzde taht kurmuş bu genç adam bugün yaşasa Türk müziğini nerelere yükseltirdi diye düşünmekten alamıyorum kendimi. Bu kadar kısacık ömrüne sığdırdığı türküleriyle sizi baş başa bırakırken açılışı favorimle yapmak istiyorum.


1) Bir İnsan Ömrünü Neye Vermeli?

Bir insan ömrünü neye vermeli

Harcanıp gidiyor ömür dediğin

Yolda kalan da bir yürüyen de bir

Harcanıp gidiyor ömür dediğin

2) Otuz Üç Kurşun

Ahmed Arif'in aynı isimli şiirinden. Otuz üç insanın kaçakçılık yaptığı için kurşuna dizilmesine şahit olduktan sonra yazılmış dizelerden bestelenmiş. Hasret de çok güzel okumuş.

Vurun ulan,

Vurun,

Ben kolay ölmem.

Ocakta küllenmiş közüm

Karnımda sözüm var

Haldan bilene

3) Şu Kanlı Zalimin Ettiği İşler

Pir Sultan Abdal'ın katlini anlatır. Rivayet şöyledir; Hızır Paşa, Pir Sultan'ı katletmeden önce herkesin onu taşlaması için emir verir. Dostu Ali Baba kıyamaz taş yerine gül atar. Pir Sultan Abdal'ın attığı gül için dostu Ali Baba'ya gücenmesini anlatır. Birçok farklı yorumu var ama Hasret'in yorumu bambaşka.

4) Sevgi Kuşun Kanadında

Ölüm göğün yüzünde

Ölüm yerin dibinde

Ölüm soluk alışında

Ölüm baş ucunda

5) Güle Yel Değdi

Bir bak şu göğe

Umut doludur

Bulandı kana

Zulum yoludur

6) Derman Sendedir

Benim biçare

Kaldım avare

Yürek pür yare

Derman sendedir

7) Çeke Çeke

Çeke çeke ben bu dertten ölürüm

Seversen Ali'yi değme yareme

Ali'nin yoluna serim veririm

Seversen Ali'yi değme yareme

8) Acıyı Bal Eyledik