Bir Kadın Fotoğrafı: Lidia Poet'in Hukuk Mücadelesi
'Bastırılmış utanç ancak mutlu son ile kapatılabilir'
Lidia Şairi, İtalya'nın 19. yüzyılda yaşamış kadın portlerinden biri. Yani Netflix'in orijinal dizisi gerçek bir hayat hikayesine dayanabiliyor. O dönemin kadının toplumdaki, özgürlük ve özgürlük arayışını ele alan diziyi gelin hep birlikte inceleyelim. Fonda Rana Mansour'dan 'For Woman, Life, Liberty' dinlemeyi unutmayın...
Dönem olayının anlatımı sinemada oldukça meşakatlıdır. Ön programlama çok iyi bir yapı ve geliştirme aşamasında çeşitli görsellerle doğru ve genel olarak genel olarak ön planlanmıştır. Lidia Poet'in Hukuk Mücadelesi adlı yapımı Netflix'in işlerinden yalnızca biri. Peki kim bu Lidia Şair?
İtalya'da kadınların hukuk alanında öncüsü
Lidia Şair, 19. yüzyılda İtalya'da yaşayan ve kadınların hukuk politikalarının bilinmemesiyle beraber İtalya'nın da ilk kadın avukatıdır. Kalabalık ve erkek egemen bir ailede yetişmiş bilgili Şair, hukuk fakültesinden mezun oluyor ancak avukatlık yapmasına dönemin şartlarından dolayı izin verilmiyor. Hatta o kadar ki ancak 65 yaşında resmi avukatlık ruhsatını alabiliyor. O zamana kadar hukuk mücadelesinden vazgeçmeyen Şair, erkek kardeşleri ile birlikte hukuk alanında çalışıyor. Genel olarak kadın hakları, çocuk hakları ve marjinal haklar savunduğu bilinen Lidia Poet'in hayatı Netflix'te yeniden şekilleniyor.
Herkese hitap edebilecek gerçek: Dönem film ve dizi sektörü
Dönem işinin ne kadar zor ve meşakatli olduğunu dile getirmiştik. Aynı şey için de geçerlidir. İzleyici aksiyon ister. Eylemin dönüm noktaları ilerlenir. Dönem ve dizilerdeki dönüm noktalarının yavaşlığı izlemeyi bu alandan uzaklaştırılabilir. Bu işlerin az tercih edilmesinin bir nedeni de gerçek gerçeklikle yüzleşilmesi gerçeğidir. Bunu küçültebilir ile açıklayabiliriz.
'Bastırılmış küçültme ancak mutlu son ile kapatılabilir'
Akıllara şu soru gelebilir: Madem küçültme var neden en çok hasılat yapan filmlerin başında Schindler'in Listesi var? Bu dönem işlerinin nedenlerinin bir şekilde mutlu sonla ve doğru yolda ya da haklı kişi ölse bile arkasında başarıyı bırakmayı değerlendirebiliriz. Çünkü küçültülmüş ancak mutlu son ile kapatılabilir.
Lidia Poet'in Hukuk Mücadelesini çerçeveleyerek, dönem İtalya'sının kadın hakları konusunda sergilediği bu kavram ile süreci mümkün kıldı. Lidia Poet'in resmi avukatlık ruhsatı olmadan cinayetleri ayırma çalışmaları ve bunu yaparken kadın hakları konusunda kapsamlı bir dizi, bir kostüm ve zengin sanat ekibi görüyoruz.
Özgürlük ve değişimin simgesi 'Yusufçuk'un simgesi
Dizi, kostüm tasarımlarında oldukça ön planda çıkıyor. Renklerin genellikle mor ve siyah olarak tercih edilmesi ayrıntılardan birisi. Bir diğer önemli detay ise Lidia Poet'in kostümlerinde kullanılan 'Yusufçuk' simgesi. Şairin kostümünde bu simgeyi görüyoruz. Ya bir broş ya bir kolye ya da bir küpe. Bu detay bize kahramanımızın karakterini göstermekle birlikte sinemada kostüm ve sahne tasarımı karakterle çözülüyor bir bütün olduğu gerçeğini de pekiştiriyor.
Lidia Poet'in kostümlerinde görülen Yusufçuk simgesi, çeşitli işleri bünyesinde barındırıyor. Şairin karakteri hakkında izleyiciye bilgi veren yusufçuk, dönüşüm ve değişimi temsil eder. Dizinin ilk dönemleri Lidia'nın agresif ve yer düşünmeden hareketlerini ve bunun gerçekleşmediğini görürürüz. İlerleyen ise bu davranışların yeri daha sakin ve düşünerek hareket etmesine izin vermez. Zarafet ve hız anlamına da gelen yusufçuk Lidia'nın zeki ve zarif görüntüsüne işaret ederken, gizlilik ve gözetim etkisi ise dizide ana karakterin hedefe ulaşmak için takip etme ve hedefe ulaşma arzusunu temsil eder. Bununla birlikte yusufçuklarının hayatta kalmaları yüksektir. Bu kısımlarda Lidia'nın pes etmeyen yönünü görmek mümkündür.
Haklarınız için birleşin!
Dizide Lidia Poet bir gazetede yazdığı yazılar ile kadınların günlükteki rolünün kayıtlı olduğu net cümlelerle ifade ederken, kadınlar sayısında da devam ediyor.
Yönetmenliğini Guido Iuculano, Letizia Lamartire'in üstlendiği, senaryosunu Guido Iuculano, Davide Orsini ikilisinin kaleme aldığı yapım, tarih, biyografi, polisiye türü bir yapıt. Kadınların toplumdaki yeri ve bu edinirken yaşanılan olaylara yönelik seyir yeri zevki yüksek ve saklanması gereken bir dizi. İyi seyirler...