Bir Zamanların Klasiği: Supernatural


2005 tarihinde ekranlarda yerini alan Supernatural, finalini 2020 senesinde vererek tam on beş senelik bir yayın hayatı sürdü.

Imdb puanı 8.4 olan dizinin böylesine uzun soluklu bir yayın hayatı geçirmesi, internette yıllarca ortada dolanan kesitlerini gören pek çok insanın bu diziyle ilgili sorduğu ortak bir soru var: İzlemeye değer mi?


Konusu:

Annelerini, Azazel adındaki sarı gözlü bir şeytanın yakarak öldürdüğü Dean (Jensen Ackles) ve Sam (Jared Padalecki) adındaki iki kardeş, babaları John (Jeffrey Dean Morgan) tarafından avcı olarak yetiştiriliyor. Hayatını, özellikle karısının ölümüne sebep olan şeytandan intikam almaya adayan John, yıllarca doğaüstü varlıkları avladığı bir hayata kendisiyle beraber çocuklarını da sürüklüyor.

Dean, babasının emirlerini bir asker gibi yerine getiren büyük çocuktur. Fakat küçük olan Sam abisinin tam tersidir. Bir gün bu hayatı istemediğini söyler ve babasıyla tartışarak onlardan ayrılıp üniversiteye gider. Bu süreçte Dean babasıyla birlikte avlanmaya devam ederken Sam de hayatı boyunca elde edemediği normal yaşamı üniversitede bulur. Orada, evlenmek üzere olduğu Jessica adında bir kız arkadaşı olur. Arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirdiği ve derslerine çalıştığı sıradan bir hayata sahiptir.

Dizinin başlangıcı olan ve Sam'in bu kısa süreliğine sahip olduğu normal hayatı sonlandıran şey; Dean'in, babasının son gittiği avdan geri dönmediğini ve ona ihtiyacı olduğunu söyleyerek Sam'den yardım istemesi oluyor. İsteksiz bir şekilde abisiyle babasını bulma yolculuğuna çıkan Sam, dönüşte tarihin acı bir şekilde tekerrür ettiği büyük bir olay yaşıyor ve normal hayatına bir daha asla ulaşamayacağını anlayarak abisiyle birlikte avcılığa geri dönerek intikam yolculuğuna başlıyor.

Ve on beş sezonluk bu serüven boyunca da başta babalarını bulmaya ve annelerinin katili Sarı Gözlü Şeytan'ı avlamaya çalışan bu iki kardeş, ardı arkası kesilmeyen maceralara atılarak envai çeşit doğaüstü yaratığı/gücü avlayarak insanları kurtarmaya çalışıyorlar.


"Saving people, hunting things... the family business."


Türü korku, gerilim, fantastik ve dram gibi pek çok ögeyi taşıyan bu dizi; akıcılığı, karakterleri ve olayları işleyiş tarzı ile adından söz ettirmeyi başaran bir yapım. En başta 1967 model Chevrolet Impala'sı, müzikleri, Dean'in düşkün olduğu turta ve pastırmaları, Sam'in saçı gibi detaylar insanların akıllarında yer ediniyor.

Tarzlarından, dizide geçen ufak detaylara kadar pek çok insanın tutkuyla bağlandığı ve birbirinden tamamen farklı bu karakterler izleyenlerin gönüllerinde taht kurmayı başarıyor. Kimileri bu diziye gördükleri komik kesitlerle başlamak isterlerken kimileri de dram sahnelerinden etkileniyorlar.

Yine de herkesin gözünü korkutan ortak bir gerçek var ki; o da dizinin 15 sezonu. İlk sezondan itibaren bu konudaki ön yargıları yıkacağını düşündüğüm bu dizi, bence kesinlikle bir şansı hak ediyor.