Bitcoin: Dijital Para ve Teknolojisi
Bitcoin dijital para birimleri arasında en yaygın olarak kıllanılanlardan biridir. Merkezi olmayan yapısı ve anonimliği ile dikkat çeker.
Bitcoin, fiziksel bir mal veya egemenlik yükümlülüğü olmayan, bunların yerine şifreleme kombinasyonu korumasına dayanan ve taraflar arasındaki anlaşmalara uçtan uca protokol ile tanıklık eden çevrimiçi sanal para birimidir. Bu paranın sahipliği tamamen anonimdir.
Nakit paranın ve mevcut çevrimiçi ödeme sistemlerinin bazı özelliklerini bir araya getiren bağımsız çevrimiçi parasal bir sistemdir. Bitcoin işlemleri, nakit para gibi, ödeyeni ve alacaklıyı açıkça tanımlamaz. Nakit paradan farklı olarak Bitcoin, üçüncü tarafın aracılığını gerektirir. Kısaca, Bitcoin sahiplerinin adres adı verilen bir açık anahtar ile tanımlandığı ve takma ad gibi çalışan bir sahipten diğerine aktarılan işlemler zinciridir.
Bitcoin'de, sistem içerisindeki her kullanıcı, kamuya açık olan bir blok zincir oluşturur. Facebook, Instagram'ı da kapsayacak şekilde Bitcoin ve kripto paralarla ilgili reklam paylaşımlarına yasak getirmiştir. Bitcoin ve kripto paralarla ilgili paylaşımlar ise yeni nesil sosyal medya platformlarında devam etmektedir.
Bitcoin'de gelen işlemleri doğrulamak ve bunları zincire yeni bloklar olarak eklemek için dağıtılmış bir katılımcı ağına güvenilir.
Proof of Work: Madenci adı verilen bu ağ katılımcılarından hangisinin yeni verileri doğrulama gibi kazançlı bir görevi yerine getirmesine izin verileceğini belirleyen bir fikir birliği mekanizmasıdır. Madenciler, yeni verileri doğru şekilde kullanırlarsa ve sistemi aldatmazlarsa yeni kripto para ile ödüllendirilir.
2009'da standart masaüstü bilgisayar kullanarak Bitcoin madenciliği yapılabiliyordu. Bir madeni para madenciliği yapmak için gereken ev elektriği miktarı birkaç saniyeydi. Bugün ise her biri binlerce dolara mal olan özel makinelerle dolu bir odaya ihtiyaç duyulmaktadır. Bir madeni para madenciliği yapmak için gereken ev elektriği miktarı son 9 yıldır artmıştır.