Blog haberciliği
İnternet kullanan herkes haber yazabilir.
En popüler internet haberciliği örneği haber bloglarıdır. 2005 yılına kadar internet sitesi sahibi olabilmek için yüklü miktarda para ödemek gerekirken blog hizmetleri aktif olduktan sonra ücretsiz veya makul fiyatlarda internet sitesi sahibi olunabiliyor. İnternet haberciliği blog hizmetlerinden sonra kontrol edilemez hale geldi. İnternetteki bloglarda haber paylaşımı yapan sitelerin neredeyse tamamı bireysel yönetim altında. Fotoğrafçılık kabiliyeti yüksek ve haber yazım dili dikkat çeken bloggerlar yerel medya organlarıyla benzer oranda okur sayısına ulaşabiliyor.
Yeni medya bu örnekle yerel medyaya ve örnek gazetecilik tipine zarar veriyor. Blog kelimesi Web Log kavramından kısaltmadır. Web yani internet ile Log kayıt anlamına gelen iki kelimenin anlamını ifade eder. İlk kullanılmaya başlanıldığı yıllarda günlük not tutma amacı ile kullanılan bloglar duyuru ve yorum alanlarıydı. Blogların yeni medyanın lokomotiflerinden biri olma sebebi çok kolay ve hızlı hazırlanabilir olması oldu. Karmaşık kod yazılımları ve site tasarım programları kullanmadan hazır tasarımlar ve ücretsiz sağlanan alan adları ile sıradan bir web kullanıcısı blog yazarı haline geldi. İnternetin haber kaynağı olma konusunda iktidar haline gelmesi blogların sayesinde gerçekleşti. Blogların hızlı popülerleşmesini sağlayan bir unsur RSS oldu. RSS Türkçe “zengin site özeti” veya “gerçek basit dağıtım” olarak adlandırılır. Haber başlıklarının bağlantı olarak ana ekranda paylaşılmasını sağlar. RSS uygulaması NetSpace şirketi tarafından tasarlandı. Onlarca haber sitesini ziyaret etmek , vakit harcamak istemeyen alıcılar RSS hizmeti sayesinde haber başlıklarını ve haber özetlerini görüntüledi. Ortalama otuz bin blog her gün internet ortamına girer. Bu denli aktif bir kullanım yeni medya ile geleneksel haberciliğin arasındaki farkın büyümesine sebep oldu.
Haber bloglarının tamamı güvenilir olmasa bile toplum tarafından geleneksel medyaya oranla fazla tercih edilir halde. Blog haberciliğinin bu kadar yaygınlaşmasına karşın yerel medya kanallarının halen stratejik bir yapılması yoktur. Gazeteler muhabir maliyetini azaltmak adına güvenilir haber bloglarından haber satın alır. Blogger habercilik diyebileceğimiz bireysel gazeteciliğin yaygınlaşması bu sebeple artış gösterdi. Blogger habercilik yapan kimselerin etik ilkelere uymaması ve haberin güvenilirliğinin sorgulanması bu noktada haberi satın alan gazetelerin güvenilirliğini sorgulattı. Blogger habercilerin çoğunun gazetecilik eğitimi almamış olması etik sorunların doğmasına neden oldu. PR çalışmaları ve reklam geliri elde etme amacıyla haberin doğasından saptırılması yeni medyanın güvenilirliğini azalttı. Geleneksel medya geçmişten gelen kitlesi ile yeni medyada da varlığını sürdürmeye devam eder ancak yeni medyanın özgür ortamının kazandırdığı yeni haber kaynakları gelenekselden gelen medya kanallarının yerini alacaktır.