Bohémé Hakkında Ufak Tefek Notlar
'Carpe Diem' yasasını ve rahatlığı sevenlere.
Bohem kelimesi sözlüğümüze Fransızca kökenli olan Bohémé kelimesinden gelmiştir. Çingene, göçebe, dertsiz tasasız, gezen dolaşan ve anı yaşayan kişi veya kişileri tanımlama amacı ile kullanılan bir sözcüktür. 1900 yıllarda Fransa'da başlayan bu bohem kültürü, ilk önce Avrupa'ya ardından ABD'ye yayılmıştır. Bohem tarzı, ekonomik açıdan genellikle sıkıntılı olan kişilerin, eski kıyafetleri oldukça güzel bir şekilde kombinleyerek giyinmesiyle ortaya çıkmış ve benimsenmiştir.
Anı tasasızca, yarını düşünmeden yaşamayı ve gezmeyi seven bu kişiler, giyim olarak rahat ve salaş takılmayı severler.
Oldukça renkli ve hareketli etnik desenlere sahip olan kıyafetleri sade olmaktan çok uzaktır. Etnik desenlerin yanı sıra çiçek desenlerine de yer verilmiştir. Sıcak renk olarak adlandırılan kırmızı, sarı, turuncu gibi renkler bu kültürde çok fazla kullanılmaktadır.
Maddiyata bir önem vermeyen bohem kişiler maneviyata yönelmiş, sanat ve ruh ile ilgilenmişlerdir. Enerji ve motivasyona büyük ilgi duyan bu kişiler astroloji ve yoga gibi alanlara önem vermişlerdir.
'Carpe Diem' yasası sanıyorum ki bohem tarzını benimseyenler için çok uygun bir yasa. Mottoları bile olabilir.
Bohem bir yaşam tarzı olarak benimsenmiş, hayatlarında sadece giyime değil, müzikten resimlere, resimlerden kitaplara kadar birçok alanda kullanılmıştır.
Bob Dylan, John Lennon, Buffalo Springfield, The Beatles, Woody Guthrie, The Doors gibi şarkıcı/şarkı grupları müziklerinde bu tarza yer vermişlerdir. Resimde Fikret Mualla, İbrahim Çallı, Edouard Menet; edebiyatta Necip Fazıl Kısakürek, Peyami Safa, Aka Gündüz ve Fikret Adil gibi isimler bohem akımını kullanan sanatkarlardır.