Bossa Nova'nın Öncülerinden: Sérgio Mendes

6 Eylül Cuma günü yaşamını yitiren bossa nova'nın olmazsa olmaz isimlerinden olan Sérgio Mendes'in hayatına kısa bir bakış.

Sérgio Mendes, 11 Şubat 1941'de Rio de Janeiro'nun Guanabara Körfezi'nin doğusunda, Brezilya'nın Niteroi kentinde dünyaya geldi. Mendes, küçükken klasik piyano eğitimi aldı. Babası doktordu ve Mendes'i kendi izinden gitmeye teşvik ediyordu ancak Mendes'in caz müziğe olan ilgisini ve yeteneğini gördükten sonra bu fikrinden vazgeçti.

Hatta, Mendes 2005 yılında yapılan bir röportajda babası hakkında "Beni çalarken ve gruplarla iyi iş çıkardığımı gördüğünde biraz geri çekilir ve işimi yapmama izin verirdi." demişti.

Mendes, daha kariyerinin başlarında iken klasik müzik piyanisti olma umuduyla konservatuvara gitti. İlerleyen zamanlarda ise caza olan ilgisi arttıkça, sambanın caz esintili bir türevi olan bossa nova'nın ortaya çıktığı 1950'lerin sonlarında gece kulüplerinde çalmaya başladı.

1960'larda Brasil'66 isimli grupla bossa nova'yı uluslararası bir dinleyici kitlesine ulaştırmış ve altmış yılı aşkın süredir popüler müziğin önemli bir gücü olmuştur. Mendes, bugüne kadar yaklaşık 35 albüm yayınlamış, 3 defa Grammy kazanmış ve 2012 yılında "Rio" animasyon filmindeki "Real in Rio" şarkısının ortak yazarı olarak en iyi orijinal şarkı dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

Mendes ve grubuna (Brasil'66) ABD'deki inanılmaz çıkışını sağlayan, samba efsanesi Jorge Ben tarafından yazılan Portekizce single "Mas Que Nada" sebep olmuştur. Parçada bossa nova'nın gitar merkezli orijinal mırıltısı yerine geniş klavye odaklı düzenlemeler yer almış ve genellikle Mendes'in iki kadın şarkıcıdan oluşan, bir şarkıcı ön hatla beraber çınlayan vokal hatlarıyla zarif bir şekilde biçimlenmiştir.

Grubun kıvrak, şehvetli erotik temposu, 1960'larda Beatles'ın ardından listelerde hakim olan gençlik kültürüyle bir tezatlık oluşturmuş ve çağdaş yetişkin havasını somutlaştırmıştır.

Mendes, Grammy ödüllü albümü "Brasileiro"yu yayınladığında, pop esintili Brezilya cazının tartışmasız ustası olmuştur.

2006'da Black Eyed Peas ile yeniden kaydedilen Mas Que Nada'nın bu yeni versiyonunda Gracinha Leporace (Sérgio Mendes'in eşi) ek vokallerde yer almıştır. Yeniden kaydedilen bu verisyonda parça, birçok Avrupa listelerinde popüler olmuştur.

Bunun dışında diğer unutulmaz şarkıları arasında "Scarborough Fair", "Night and Day" ve "Never Gonna Let You Go" gibi parçalar yer aldı.

Mendes, kariyeri boyunca Herb Albert, Frank Sinatra, Quincy Jones, Burt Bacharach ve Stevie Wonder gibi yıldızlarla da çalıştı.

Mendes en son Kasım 2023'te Paris, Londra ve Barselona'da sahne aldı. Son birkaç aydır sağlığı, uzun süreli Covid komplikasyonları nedeniyle kötü durumdaydı.

Sérgio Mendes, 6 Eylül Cuma günü Los Angeles'ta yaşamını yitirdi ve ailesinin yaptığı açıklamada, "Son 54 yıldır eşi ve müzik partneri olan Gracinha Leporace Mendes ve sevgi dolu çocukları yanındaydı." ifadeleri kullanıldı.

Geriye eşsiz tarzı ile müziği kalan Mendes, pop müzik listelerine Brezilya ritmini tanıtan efsane olarak anılmaya devam ediyor.