Brigitte Giraud 2022 Goncourt Ödülü'nü aldı

Romancı, otobiyografik romanıyla prestijli edebiyat ödülünü aldı.

Goncourt Ödülü, 3 Kasım Perşembe günü, Flammarion tarafından yayınlanan Vivre vite adlı romanıyla Brigitte Giraud'a verildi. La Française, Philippe Rey tarafından düzenlenen The Most Secret Memory of Men ile geçen yıl kazanan Senegalli yazar Mohamed Mbougar Sarr'ın yerini aldı. Geleneğin belirttiği gibi, müzakere, Akademi jüri üyelerinin her yıl buluştuğu Paris'teki Drouant restoranında gerçekleşti. Sonraki yarım saatte Renaudot ödülü, Performance adlı kitabıyla Simon Liberati'ye verildi.

En Büyük Acıyı Söyle

"Edebiyatçı kadın" ifadesi Brigitte Giraud'a çok yakışıyor: Sırasıyla yazar, gazeteci, kitapçı ve çevirmen olan bu Cezayirli Lyonlu, her zaman kelimelerin sevgilisi olmuştur. Yirmi yıldan fazla bir süre önce üçüncü romanı Now. Bir trafik kazasında aniden ölen kocası Claude'un ölümünü kırılgan ve keskin bir şekilde anlattı. Yazar daha sonra aralarında Porté kayboldu - gençlere yönelik bir hikaye - ve koreograf Bernadette Gaillard'ın sanatsal çalışmasından doğan bir vücuda sahip olmak da dahil olmak üzere çok sayıda eser yayınladı. Vivre vite ile Brigitte Giraud, sevgilisinin ortadan kaybolmasına alçakgönüllülükle geri dönüyor ve bu samimi ve evrensel dramanın damgalarını satırlar üzerinde canlandırıyor. “Oldukça acımasız bir kronolojik dizinin tam ortasına oğlumuzla yalnız taşındım. Satış sözleşmesinin imzası. Kaza, hareket et. Cenaze", diye itiraf ediyor Vivre vite'ın önsözünde. Acıma tehdidini ortadan kaldırarak, tarif edilemez olanın zehriyle yüzleşir. Sözcüklerin tavan penceresinden geçen ışık huzmeleri ona yıllarca saldıran duyguları aydınlatıyor: üzüntü, suçluluk, öfke, sonra kabul. Anlatıcı, geçmişine ihanet etmeden, yasın acısını inkar etmeden, yavaş yavaş, olayın yakıcılığının ve kaybın geri döndürülemezliğinin ötesinde (yeniden) yaşamasına izin verir. Brigitte Giraud sonunda dili ötekiyle karşılaşma yeri yapar - yokluğun sessiz hatırasını kağıda yazarak kendi afazisinden ve kendi yalnızlığından kaçmanın bir yolu.

Académie Goncourt'un on üyesi - yedi erkek ve üç kadın - on dört oylamanın ardından romancıyı taçlandırdı. Teraziyi devirmede belirleyici olan Didier Decoin'in sesiydi. Drouant'ta oturan Akademi Başkanı şunları analiz ediyor: “Brigitte Giraud, kader sorununu büyük bir basitlik ve özgünlükle ortaya koyuyor. Bu zalim yasta da dokunaklı bir şeyler var.” Brigitte Giraud ise jüri üyelerine "basının sık sık samimi olduğunu söylediği bir kitabı okudukları için" teşekkür etti. “Bana öyle geliyor ki, mahremiyet ancak başkalarıyla bağlantılıysa, kolektifle, bir toplumla, bir hikayeyle rezonansa giriyorsa bir anlam ifade ediyor” dedi. Bu edebi takdis ondan önce sadece on iki kadına verilmiştir.