Brown Voice

Ses frekansları nelerdir?

Sosyal medyada popüler olan bir ses tam 84 milyon kez tıklandı!

TikTok’ta viral olan ses dinleyenlerin iddiasına göre kulaklarınıza ve bünyenize “temiz hava etkisi” yaratıyor ve sakinleştirici bir tınıya sahip.

Kahverengi gürültü ya da kırmızı gürültü olarak tanımlanan türdeki sesler, aynı özellikleri taşımaktadır.Bu sese, Brownian gürültüsü adı da verilir. Brownian hareketinin ürettiği sinyal sesidir.

Düşük derecede bir gibi algılanır. Kahverengi gürültü, klimatolojide iklim rejimi değişikliklerini anlatmak için kullanılan bir sestir. Yüksek frekansları düşürme özelliğine sahiptir.

Pembe gürültüyle kıyaslandığında daha pürüzlü bir sestir. Yani pembe sesin daha derinden gelen bir versiyonudur. Uçsuz bucaksız ama sakin okyanus dalgalarının ya da ağır rüzgarların sesi gibidir.

Kahverengi gürültü, nehir ,şelale akıntısının veya güçlü rüzgârın kükrermiş gibi ses çıkarmasıdır şeklinde tarif edilebilir. Bu sesin insan sağlığına olan katkısı ile ilgili yapılan araştırmalar günümüzde devam etmektedir.

Net veriler olmasa da yapılan kısıtlı araştırmalar, sakinleştirici ve gevşetici,yatıştırıcı bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Ayrıca DEHB dikkat ve hiperaktive bozukluğu yaşayan insanların daha iyi odaklanmalarına fayda sağlar. Kolay uyumaya yardımcı olduğu için uyku kalitesini artırır.

Pembe gürültüyü biraz daha matematiksel ve ses mühendisliği verileriyle anlatmak gerekir. Beyaz gürültü aynı genişlikteki frekans bantlarında eşit güce sahiptir. Yani tüm ses frekansları aynı düzeyde bir araya gelir. Fakat pembe gürültü spektrumu, zamanla logaritmik olarak azalır.

Pembe gürültüde 20 ila 40 Hz arasındaki sinyal bandı, 2000 ve 4000 Hz arasındaki bantla aynı güce sahiptir.

Pembe gürültüdeki enerji, frekans iki katına çıkınca yarı yarıya azalma görülür. Bu yüzden her oktav, daha dengeli bir şekilde eşit güce sahip olur. Aslında beyaz gürültüden daha sert bir sestir. Ama geniş bir frekans aralığını kapsamasına rağmen insanlar onu sert bir ses olarak algılamaz.

Pembe gürültü, amplifikatörleri ve hoparlörleri test etmek amacıyla bir sinyal gibi kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra meteorolojik verilerde, astronomik cisimlerin radyasyon ölçümü sırasında ve DNA dizilimi istatistiklerinde pembe gürültü görülmektedir.

Son yıllarda çok kullanılan, gürültü spektrumunun en çok tercih edilen tipi olmayı başarmıştır. Yapılan bilimsel araştırmalar onun rahat uyku uyuyabilmek ve çalışırken yoğun biçimde odaklanmak için daha uygun olduğunu göstermektedir.

Yayınlanan bazı çalışmalarda, pembe gürültünün en kaliteli gece uykularının yardımcısı olduğunu belirtmiştir.

Pembe gürültünün sesi, sabit şekilde yağan yağmurun ve sürekli esen rüzgârın sesine benzetilir. Pembe gürültünün psikolojik olarak rahatlama ve huzur hissi verdiği yönünde bulgular mevcuttur.