Bu Dijital Dünyanın İçinde Ne Zaman Bu Kadar Kaybolduk?
Dijital platformlar, günümüzde hayatımızın ne kadar içinde?
Koronavirüs ile mücadele ettiğimiz dönemlerde insanları evlere kapatan "Evde Kal" çağrısı ile canı sıkılan, bunalan ve vakit geçirecek bir yol arayan insanlar çareyi dijital platformlar da buldu. Bu durumun sonuncunda büyük bir talep artışı yaşandı. Fırsatı gören dijital platformlar ise harekete geçti.
Yeni medya başlığı adı altında karşımıza çıkan sosyal ağların kullanımının artışı koronavirüs zamanında başladı. Bu dönemde birçok kültür ve sanat faaliyetinin online ortama taşınmasıyla Facebook, X (Twitter), Youtube, Instagram gibi sosyal ağların yaygınlaşması insanları yeni bir boyuta taşıdı ve dijital platformları eğlence sektörünün önemli bir figürü haline getirdi.
Dijital platformlarda televizyonun aksine geri dönüt yapılabilir ve bir sonuca ulaşılabilir. İzlediği içeriğe sosyal ağlarda anında yorum yapabilen, topluluklar oluşturup senaryo yazarlarını etkileyerek dizilere yön verebilen, ana haber bültenlerindeki haberleri eleştirerek spikerleri açıklama yapmak ve zaman zaman özür dilemek zorunda bırakabilen aktif ve belirleyici rolde olan bir izleyici varlığından söz edilir noktaya gelindi.
Dijital Platformlar Ne Kadar Hayatımızın İçinde?
Hayatımızda çok fazla yere sahip olan, bir tek eğlence sektöründe değil farklı mecralarda da karşımıza çıkan dijital platformlar banka ve finansal kuruluşlarda da karşımıza çıkmakta. Bankalar ve finans kuruluşları müşterilerinin zamanlarının çoğunu dijital platformlarda geçirdiğini öngörerek, müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun bir dijital platform stratejisi oluşturdu.
Dijital Platformların İlk Ayağı: Netflix
Global pazarın önde gelen ismi olan Netflix, sektöründeki öncü ve lider pozisyonunu her ne kadar kullanıcıları tarafından benzer içerikler ürettiği yönünde eleştiriler alsa da korumayı başardı ve salgın döneminde ilgi gören dijital platformların başında geldi. Yeni medya mecralarının uluslararası alanda olduğu gibi Türkiye’deki yükselişi de çeşitli sonuçları beraberinde getirdi.
Yapımcılar dijital platformlar ile iş birliği yoluna giderken izleyicilerin bu platformlara olan ilgisi giderek artış gösterdi. Dijital platformların geleneksel yayın mecralarına kıyasla esnek ve hatta konforlu denebilecek imkânlar sunması, izleyici alışkanlıklarını da etkiledi ve dijital platformları tercih etmelerine sebep oldu.
Hayatımızın Bir Parçası Haline Gelen Dijital Platformlar
Amerika merkezli Netflix, abone sayısı ve bilinirlik anlamında sektörünün öncüleri arasında yer aldı. Dünya çapında birçok farklı ülkedeki prodüksiyonları ve içerik çeşitliliğiyle öne çıktı. Akıllı televizyonlara ve mobil cihazlara indirilebilen uygulaması sayesinde izleyicilere erişim kolaylığı sundu.
Ücretsiz olarak yayın hayatına başlayan bir video yükleme ve izleme platformu olan YouTube 2018 yılında yeni bir markalaşma stratejisi ortaya koydu. YouTube Premium ile reklamsız izleme olanağı sundu.
Bir alışveriş sitesi olan Amazon Prime, alışverişte hızlı ve ücretsiz teslimat imkânı sağlarken aynı zamanda yeni bir bakış açısı getirerek dizi ve film içerikleri sunmaya başladı. Ödül almış orijinal Amazon Prime dizilerine ve birçok popüler filme de yer verdi.
Müzik ve podcast içeriklerine erişim imkanı sunan Spotify, dünya çapında en popüler müzik platformları arasında yer aldı. Cep telefonu ve bilgisayara indirilebilen uygulaması ile çevrimdışı ve çevrimiçi olarak kullanabilme imkanı sundu.
Türkiye’deki Yerel Dijital Platformlar
Yerli ilk dijital platform olan BluTV, 2015 yılında yayın hayatına başladı. Kendi özel yapımlarının yanı sıra dünya çapında birçok popüler içeriği de ulaşım sağladı. Acun Medya’nın 2021 yılında yayın hayatına başlayan dijital içerik platformu Exxen, kendi yapımları ve popüler içerikleriyle kısa sürede büyük bir izleyici kitlesine ulaştı. Dünya çapında öne çıkan futbol organizasyonlarının da yayıncılığını sürdürdü. Gözde Akpınar tarafından kurulan Gain, dijital içerik platformları arasına 2019 yılında katıldı. Eğitici ve eğlenceli kısa videolar, yerli ve yabancı diziler ile canlı şekilde haberleri takip edebilmeye olanak sağladı.
Dünyada Her Geçen Gün Artan Dijital Platformların Arasındaki Rekabet İyice Artmakta
Dijital platformların, izleyenler için rahat ve konforlu evlerinden her türlü içeriğe ulaşabilecekleri kolay ve eğlenceli bir yol olması, dijital platformları tercih edilen bir numaralı seçenek haline getirdi ve daha çok içerik talep edilmeye başlandı. Türkiye'de faaliyet gösteren yerli ve yabancı dijital platformlar, bu durum karşısında izleyicilerin artan taleplerine içerik üretmek için adeta birbirleriyle yarışır hale geldi.
Peki salgın döneminde içerisine bu kadar girip hayatın merkezine almış olduğumuz dijital platformlar, günümüzde hayatımızın ne kadarını kapsar bir halde?