Bu Yaz İngilizce'yi Slayleme Yöntemleri

Bu yaz İngilizce'yi asfaltta ağlatmak istiyorsanız, doğru yerdesiniz.

Yaz dönemi başlamış ve okul döneminin yükü üzerinizden kalkmışken “Bir de şu İngilizce’yi bu yaz aradan çıkarsam keşke.” mi diyorsunuz? O zaman İngilizce öğretmeni olarak, çok fazla yormayan ama faydalı yöntemleri sıralıyorum, koşun!


1-    DÜZENLİ ÇALIŞMA PROGRAMI OLUŞTURMAK

Evet biliyorum, bazen çok sinir bozucu bazen de programı takip etmesi çok uğraştırıcı olsa da düzenli çalışma ve pratik yapmak aslında sadece dil için değil çoğu özelliğimizin gelişmesinde yardımcı oluyor. Bir plana sadık kalmak dil öğrenirken hem öğrenme sürecimizi hızlandırıyor hem de hevesimizi arttırıyor. Boş zamanlarınızı 1-2 saatlik İngilizce çalışmasıyla doldurmak sizi yaz mevsimi sonunda İngilizce’de ne kadar ilerlediğiniz konusunda şaşırtacak.


2-    İNGİLİZCE GÜNLÜK TUTMAK      

“Daha Türkçe günlük bile tutmuyorken İngilizce günlükle ne uğraşacağım ya!” dediğinizi duyuyorum. Kısmen haklısınız diyebilirim ama İngilizce günlük tutmak “Writing” yeteneğinizi geliştirecek ve cümle kurma düzeni hakkındaki sorunlarınızı büyük ölçüde azaltacak. Gün içinde yaptığınız en basit aktiviteleri bile İngilizce yazıya dökmek günlük hayat İngilizcesinde de çok işinize yarayacak.


3-    ŞARKI SÖYLEMEK/KARAOKE YAPMAK

İster yalnız başınıza ister arkadaşlarınızla olsun hiç fark etmez. Elinize bir saç fırçası alıp İngilizce şarkılar söylemek telaffuz ve aksan konusunda inanılmaz yardımcı olan bir aktivite. Kelimeleri İngilizcesi ana dili olan kişilerden duymak bir de üstüne bunu yaparken eğlenmek mi? Daha harika bir kombo düşünemiyorum İngilizce öğrenmek için.


4-    KENDİ KENDİNİZE KONUŞMAK

Evet, evet… Biraz garip bir yöntem ama kendi kendinize konuşmak “Speaking” yeteneğiniz için muhteşem bir yöntem. Eğer “daydreaming” yapan biriyseniz ya da zaten herhangi bir işi yaparken kendi kendinize hep bir şeyler mırıldanıyorsanız, bunları artık İngilizce yapmaya başlamalısınız. Benim İngilizce öğrenirken en çok uyguladığım ve meyvesi yediğim yöntem buydu. Konuşmak istediğiniz şey tamamen keyfinize bağlı! Kendinizi bir ünlü gibi hayal edip röportaj da verebilirsiniz, o gün başınızdan geçenleri başka birisine anlatıyormuş gibi de davranabilirsiniz. Karar tamamen sizin, geriye sadece seçiminiz hakkında konuşmak kalıyor.


5-    İNGİLİZCE’Yİ GÜNLÜK HAYATINIZLA BİRLEŞTİRMEK

Kullandığınız telefon, tablet, bilgisayar vb. teknolojik aletlerin dilini İngilizce’ye (ya da öğrenmeyi amaçladığınız dil hangisiyse ona) ayarlamanız “vocabulary” yani kelime bilginizin gelişmesini sağlayacak ve normal bir zamanda bilmiyor olacağınız teknolojik bir kelimeyi bu vasıtayla öğrenmiş olacaksınız. Bu yöntem aynı zamanda oynadığınız oyunlar için de geçerli. Oyun dilini İngilizce’ye ayarlamanız yine kelime bilginize katkıda bulunacaktır. Online oyunlar oynuyorsanız, yabancı kişilerle takım oluşturup, onlarla konuşmaya çalışmanız da yine “Speaking” için güzel bir alıştırmadır. 


Bu sıralanmış yöntemler A1 seviyesi öğrenciler için biraz "overwhelming" gelebilir bu yüzden seviyeniz A2-B2 arasıysa uygulanmasını tavsiye ederim. İyi çalışmalar!