Bul bir mücadele, savaş bir ömür

Ne uğruna bu koşuşturma, ne için mücadele ediyoruz?

Günümüz dünyasında hepimiz bir koşuşturma içerisindeyiz. Bir dakika duracak vaktimiz yok. Yetişmemiz gereken çok fazla iş, halletmemiz gereken tonlarca görev var. Peşinden koşturduğumuz şeyler elde ettikten bir vakit sonra bizi mutlu etmiyor. Gerçekten bu hayatta ne yapmak istediğimizi, neyi sevdiğimizi bilmiyoruz. Bize bir şeyler yapmamız gerektiği söyleniyor toplum tarafından ve kendimizi bir anda düşünmeden o şeyi yaparken buluyoruz. Falanca okuldan mezun olmak, prestijli bir şirkette çalışmak. Bunlar bizim istediğimiz şeyler mi yoksa bize istetiyorlar mı? Bundan bile emin değiliz.

'Ne için mücadele ediyoruz?' sorusu güzel bir soru oluyor bu noktada. Para için mi, mevki için mi, saygı duyulmak için mi? Elde edince bunların hiçbiri tatmin etmiyor insanı. Daha büyük bir amaç olmalı uğrunda bir ömür savaşacağımız şey.

Mücadele kelimesinin anlamı 'zorluklarla başa çıkmak için sarf edilen çaba' olarak karşımıza çıkıyor. Bu hayat yolculuğunda mücadele etmek istediğimiz şeyin ne olduğu konusunda iyice düşünmemiz gerekiyor. Bunun cevabını bulduğumuz taktirde bizi yataktan kaldıracak o şeyi de, hayat amacımızı da bulmuş olacağız çünkü.

Peki ne için mücadele edeceğiz?

Öncelikle kendimizle ve koşullarımızla kavga etmeyi bırakmamız gerekiyor. Doğduğumuz çevreyi, ailemizi, ırkımızı, cinsiyetimizi biz seçmedik. Bunların değiştirebileceğimiz şeyler olmadıklarını kabul etmek işimizi çok kolaylaştıracak. Kabul etmek değişmeye dair ilk adımı atmaktır. Kişinin eyleme geçmesindeki en büyük engel ortadan kalkmış olur bu şekilde.

İkinci olarak kesinlikle bir amacımız olmalı. Amaç insanı yaşatan şey aslında. Hayat amacımız yoksa bir hiçten ibaretiz. Neyi yapmaktan keyif alıyorum, insanlık namına ne yapmak istiyorum, uğrunda savaşacağım mücadelem ne?

İnsan eğer bir şeye kolay ulaştıysa çoğu zaman o tatmin etmiyor kişiyi. Genelde zorlanarak, emek vererek, ter dökerek ulaştığımız hedefler çok daha mutlu ediyor bizi. İnsan biraz zorlanmalı, ter dökmeli, ağlamalı. O zaman kıymetli oluyor çünkü ulaştığı şey.