Büyük Bir Hayal Kırılığının İncelemesi: John Wick Hex
Büyük potansiyel ama sıkıcı oyun
John Wick Hex, Bithell Games stüdyosu tarafından geliştirilmiş ve zaman yönetimi üzerine kurulmuş bir strateji oyunudur. “John Wick’, yönettiğimiz bir strateji oyunu” fikri kulağa ne kadar enteresan geliyor olsa da emin olun çok büyük hayal kırıklığı.
Kuş bakışı bir açıdan oynadığımız ve oyunda hikâye tam anlamıyla vasat altı. Karizmatik bir herif var, suikastçı organizasyonuna katılmak istiyor. Ama düşünüyor ki direkt katılırsa gücünü ispatlayamaz. İşbu Winston ve Chalon’u kaçırıyor ki gücünü göstersin. O zaman saygı duyularak organizasyona katılıp Winston’ın oteline sahip olacak. Saygı ancak gücünü göstererek gösterilirmiş. En azından adını dahi unuttuğum kötü adamın düşüncesi bu. Açıkçası ben 8 yaşındayken daha iyi senaryolar yazıyordum. Oldukça aykırı olmaya çalışan fakat oldukça amatör bir anlatı. Çünkü lütfen bir düşünün: İnanılmaz büyük bir suikastçı ağına dışarıdan katılabilecek seviyede güçlüsün ama katılmıyorsun. Ama katılmak da istiyorsun çünkü adı üstü: Gizli ve devasa boyutta bir suikastçı organizasyonu. Siz olsanız ne yapmaya çalışırsınız? Organizasyona katılıp bağlılığını ispatlamaya mı çalışırsın yoksa organizasyona karşı savaş açarak mı? Anime dünyasında yaşamıyorsak kimsenin böylesine bir “kabadayı” misali racondan etkileneceğini zannetmiyorum. Üstüne üstlük “Baba Yaga” lakaplı bir ölüm makinesini karşına alıyorsun. Neden? Başka yolu yok mu gerçekten? Kötü adamlarda akıl tutulması görmek moda oldu. Kesinlikle akıl mantık sınırları içerisinde olmayan bir hikâye kurgusu ile karşı karşısındayız. Belki kötü adamı Joker’vari bir karakter olarak yazsalar yine iyi kötü bir mantıktan söz edebiliriz. Fakat kendisi inanılmaz bir “mastermind” olarak tanıtılıyor ve koskoca organizasyondan bile saklanmayı başarmış biri. İşbu bana göre hikâye kurgusunda, üzerine hiç düşünülmemiş ve oldukça özensiz bir işçilik var.
Oynanışa gelecek olursak başta bir potansiyel vaat etse de çok geçmeden oynanışın da vasat altı olduğunu fark edebiliyoruz. Çünkü oyunun başında ne yapıyorsak sonunda da tıpa tıp aynısını yapıyoruz. Ne yeni bir mekanik ekleniyor oyuna ne de farklı düşman tipi karşımıza çıkıyor. Savaştığımız yerler değişse de oyun her zaman aynı hissettiriyor. İnanılmaz büyük bir eksiklik bu. Dahası oyun mekaniklerinin büyük çoğunluğu da işlevsiz. Elimizde bir silah varsa düşmanlara ateş edebiliyoruz. Düşmanın dibine girersek de onları itebiliyoruz, silahsız bırakabiliyoruz veya direkt alt edebiliyoruz. Bunların ilk ikisi emin olun işlevsiz. Neden düşmanı hemen alt etmek yerine itmem gereksin ki? Elimize hiç fırsat geçmiyor bu açıdan. Tüm bu hareketler de belli bir zamanı tüketiyor. Her tur biz dahil tüm karakterler iki hareket yapabiliyor. Peki bunlar dengeli mi? Diye sorarsanız yanıtım çok basit: Hayır. Düşmanları vurmak her zaman mantıklı oluyor. Çünkü düşmanların yakınına ulaşmak çok uzun sürüyor ve o zamana kadar bize çok fazla hasar verebiliyorlar. Dahası yapay zekâ asla bizi sıkıştırmaya, farklı açılardan gelip bizi aksiyon almaya zorlamıyor. Anlayacağınız gereğinden çok daha fazla kolay bir oynanışa sahip bir oyun. Bu özelliği de oyunu çok sıkıcı yapmakta.
Düşman çeşitliliği de üç tane: Elinde silah olan ve uzaktan ateş eden silahlılar, silahı olmayan ama yakın dövüşü kullanarak tek hamleyle alt edemediğimiz güreşçiler ve “Boss”lar. Hiçbiri de farklı hissettirmiyor. Boss’ları yakın dövüşle 10 kere dövüp kolaylıkla alt edebiliyoruz. Diğerlerini de vurmak yeterli oluyor. Ayrıca oyunda gizliliğin de bir seçenek olduğu hissi veriliyor fakat hiçbir bölüm tam olarak gizlilikle bitirilemiyor. Çünkü gizlilik modu aktifken hareketlerimiz daha yavaş oluyor ve her düşman bizi rahatlıkla fark edebiliyor. Hasılı oynanış “Herkesi aynı taktikle vur ” hissinden öteye geçemiyor.
Gerek Wick markasını kullandığından gerekse de görsel tarzından dolayı büyük bir hevesle denediğim oyundan tahayyül edemeyeceğiniz seviyede hayal kırıklığı hisserek oynamayı bıraktım. Boşa harcanmış büyük bir potansiyel. Nitekim oyun fikri gerçekten iyi şeyler vaat ediyor fakat geliştirici ekip iyi bir iş çıkaramamış. Oyuna puanım 10 üzerinden 2.