Büyük Budapeşte Oteli

Nebelsbad'daki Büyük Budapeşte Oteli'nden Mösyö Gustave ve Sıfır Mustafa'nın hikâyesi.

Stefan Zweig eserlerinden esinlenerek yapılan film Wes Anderson tarfından yönetilmiştir. Ralph Fiennes, F. Murray Abraham, Mathieu Amalric, Adrien Brody, Williem Dafoe, Jeff Goldblum, Harvey Keitel, Jude Law, Bill Murray, Edward Norton, Saoirse Ronan, Jason Schwartzman, Léa Seydoux, Tilda Swinton, Tom Wilkinson, Owen Wilson, Tony Revolori gibi zengin oyuncu kadrosuna sahip Amerikan ve Alman yapımı filmdir.

İlk olarak film bir yazar büstünün önünde bir kadının kitap okumasıyla ve 1985 yılında yazar hikâyeyi nasıl yazdığını ve nasıl esinlendiğini anlatmasıyla başlar. 1968 yılında yazar daha genç olduğu zamanlarda dinlenmek için Ağustos ayında dağlık Sudetenwaltz kaplıcalarıyla ünlü Nebelsbad şehrindeki Büyük Budapeşte Oteli'nde tatil yapar.

Bir zamanlar çok ünlü olan Büyük Budapeşte Oteli 1968'lerde artık o kadar revaçta değildir. Palmiye Avlusu, Arap Hamamı, Revak Füniküleri bulunan otelde sezon sonu olduğu için çok az kişi kalıyordur ve herkes birbirini çok az görür hâldedir. Yazar zaman zaman tatili sırasında Mösyö Jean ile sohbetler eder.

Mösyö Jean Batı Avrupalı konsiyerjidir. Otelde her şeyden neredeyse haberdar olan Mösyö Jean hem tembel hem de iş bitirici olarak tanınır. Yazar ve Mösyö Jean sohbetleri sırasında lobide oturan bir kişi yazarın dikkatini çeker. Mösyö Jean'den öğrendiği kadarıyla Büyük Budapeşte Oteli'nin sahibi Sıfır Mustafa Bey'dir.

Sıfır Mustafa Bey Zubrowka'nın en zengin adamı ve göçmendir. Fransa'daki birçok sarayı bile satın almıştır. Yazar otelin sahibi Sıfır Mustafa Bey'i çok merak eder ve tanımak da ister. Şans eseri karşılaştıkları hamamda Mustafa Bey'in de yazarın eserlerini beğendiğini öğrenince akşam yemeğinde Sıfır Mustafa otelin nasıl sahibi olduğunu anlatmak için sözleşirler.

Sıfır Mustafa 1932 yılında Büyük Budapeşte Oteli'nde belboy olarak işe başlamasıyla başlayan hikâye zengin müşterilerle ilgilenen Mösyö Gustave ile tanışmasıyla devam eder. Mösyö Gustave zengin, yaşlı, güvensiz, kibirli, ilgiye muhtaç ve sarışın kadınlarla özel iletişimi olan, büyüleyici parfüm kokusu ile geçtiği yerlerden iz bırakan birisidir.

Sıfır Mustafa, Mösyö Gustave'dan belboyluk hakkında çok şey öğrenir, kendisini geliştirmek için çok çalışır. Bir gün Sıfır Mustafa sabah erkenden gazeteleri getirirken Madam D. öldüğü haberini görür ve hemen Mösyö Gustave haber verir.

Madam D. zengin ve dul bir kadındır. 19 yıldır Mösyö Gustave için Büyük Budapeşte Oteli' nde tatiller yapar. Mösyö Gustave öldüğü haberini öğrenince Sıfır Mustafa ile hemen yola çıkar. Cenaze töreninde vasiyeti açıklanırken Mösyö Gustave'a pahalı Elmalı Oğlan tablosu bırakıldığı öğrenilince ilk başya oğlu Dmitri ve akrabaları karşı çıkar ama Mösyö Gustave ve Sıfır Mustafa tabloyu kaçırırlar.

Mösyö Gustave ve Sıfır Mustafa büyük bir maceranın içine girmiş olurlar. Mendl's fırınında çalışan Agatha, avukat Kovacs, Serge X ve Jopling gibi birçok farklı karakterlerin işin içine girdiği aksiyonlu ve polisiye bir hikâyeye dönüşüyor.

Büyük Budapeşte Oteli filmi renkli görüntü kurgusuyla dikkat çekiyor ve karakterleri edebi konuşmalar yaparak normal bir şey gibi komediye yer veriyor. Özellikle Mösyö Gustave karakteri savaş kapıda olmasına rağmen asla umursamayan, otelde rahat bir şekilde misafir ağırlamaya devam eder. Olaylar karıştıkça asıl hikâyenin başlangıcı daha da netleşiyor.

Film savaşın etkisinde hayali bir Avrupa şehrinde ünlü bir oteli anlatır. 2014 yılında yayınlanan Büyük Budapeşte Oteli filmi 87. Akademi Ödüllerinde ödül almıştır.