Büyük Veri ve Bileşenleri

Büyük Veri Nedir? Bileşenleri nelerdir?

Büyük Veri, çok karmaşık ve büyük, zayıf yapılandırılmış veriler anlamına gelmektedir. Büyük Veriyi nitelendiren 3 ana başlık bulunmaktadır. Bunlar; çeşitlilik, oluşma hızı ve hacimdir. Bu üç bileşene gerçeklik ve değer bileşenleri eklenmiştir. Bu bileşenleri detaylandıralım.


Çeşitlilik

 Büyük veriyi oluşturan veriler tek bir tipte değildir. Formatları değişkenlik gösterir. 

Oluşma Hızı

 Günümüzde, özellikle teknolojinin yaygınlaşması ve sıkça kullanılmasından dolayı veriler çok hızlı bir şekilde oluşmaktadır. Örneğin, sosyal medyada atılan gönderiler, telefondaki mesajlaşmalar, Google'da aranılan içerikler bu hızın bir göstergesidir. Büyük veri, oluşma hızı bakımından çok hızlı olduğu kadar aynı zamanda bu verilere de çok hızlı bir şekilde ulaşılması gerekir.

Hacim

 Büyük verinin en önemli özelliklerinden biri, yüksek miktarda verilerle işlem yapılabilmesidir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, eskiden analiz edilemeyen büyük miktardaki veriler bugünün teknolojisi ile analiz edilebilmektedir. Artık sadece verileri insanlar üretmiyor; aygıtlar kendileri otomatik olarak da veri üretebiliyorlar.



Gerçeklik

Büyük veriden elde edilen bilgilerin ne kadar doğru ve güvenilir olduğunu gösterir. Elde edilen veriler, iş kararlarında kullanılabilecek derecede güvenilir olmalıdır. Büyük verinin aynı zamanda çeşitliliğinin fazla olması, elde edilen verilerin kalitesini ve güvenilirliğini sağlama sürecini zorlaştırmaktadır.

 Değer

Büyük veriden elde edilen bilgilerin faydalı ve yararlı olması gerekir. İşletmelerin karar alma süreçlerine katkıda bulunması, maliyetlerini düşürmesi, verimliliği arttırması gibi etkiler beklenmektedir.


https://w3.api.duzce.edu.tr/akademik/fakulte/if/yonetim-bilisim-sistemleri/f8d9/buyuk-veri-big-data-nedir

Resim ve gifler Pinterest' ten alınmıştır.