Büyük Verinin Enformasyon Ve Yönetim İlişkisi

Enformasyon verilerin işlenmesiyle ortaya çıkar.Yöntemler bu dönüşüm sürecini gerçekleştirir.Peki büyük veri bunun neresindedir?

İnternetin Web 1.0'dan Web 2.0'a geçmesiyle, tek yönlü bir aktarımdan çift yönlü bir aktarıma ulaşılmış ve eş zamanlı bilgi paylaşımı ortaya çıkmıştır. Bu çift yönlü bilgi paylaşımı, yeni bir medya türü olan sosyal medyayı doğurmuştur. Web 2.0 çağından itibaren veri, gün geçtikçe büyümektedir.

Büyük verinin enformasyonla olan ilişkisine gelecek olursak, enformasyonun dijitalleşmesi, enformasyonun iletilmesi, işlenmesi ve depolanması teknoloji üzerinde çok büyük bir etkiye sahiptir. Dijitalleşmeden sonraki basamak ise verileştirilmesidir. Verileştirme, dijitalleşmeden daha eskiye dayanmakla birlikte, dijitalleşmiş verilerin analiz edilmesine ve değerinin çıkmasına imkan sağlamıştır. Sosyal ağlar, verileştirmede büyük rol oynamıştır.

Örneğin, Facebook ilişkileri, Twitter duyguları, LinkedIn ise mesleki becerilerimizi verileştirmiştir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan büyük verinin sahip olduğu büyüklük, hız, karmaşıklık gibi özelliklerle depolanıp analiz edilebilmesi için teknolojiye ihtiyaç duyulmaktadır. Büyük veriyle ilgili önde gelen teknolojik kavram "Hadoop"tur.

Hadoop, Java dilinde yazılmış açık kodlu bir veri platformudur. Hadoop Dağıtık Dosya Sistemi (HDFS) ve Eşleindirge (MapReduce) olmak üzere 2 bileşene sahiptir.

Dağıtık Dosya Sistemi, çok sayıda bilgisayardan oluşan büyük veri kümelerini içermekte, MapReduce ise bu büyük miktarda veriyi alt kümelere bölerek daha kolay analiz edebilecek kümelere dönüştürmektedir. Çok büyük çeşitlilikteki büyük verinin sahip olduğu değeri çıkarmak, veriden yeni değerler üretebilmek günümüzde zorunlu hale gelmiştir. Bunun için geleneksel istatistik yöntemlerinin yanında, büyük veriyi analiz etmek için yeni yöntemlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Büyük verinin yöntem ilişkisine gelecek olursak, 2025 yılına kadar dünyadaki her bağlantılı kişi, günde yaklaşık 18 saniyede bir olmak üzere dijital veri ile etkileşime geçecektir. Bu verilerin çoğunu üreten IoT cihazları, 2025'te 90 ZB'nin üzerinde veri üretecektir. Büyük verinin yöntem ilişkisinde ortaya çıkan kavramlar şunlardır: A/B testi, ilişkilendirme kuralları, sınıflandırma, kümeleme, makine öğrenmesi, ağ analizi, örüntü tanıma, yapay zeka algoritmaları, regresyon, öngörüsel modelleme, istatistik, fikir madenciliği ve görselleştirme. Teknolojinin insan hayatını değiştiren ve kolaylaştıran tüm yenilikleri (akıllı telefonlar, tabletler, sensörler, sosyal paylaşım ağları, Google) büyük verinin üretilmesi için yeterli malzemeyi sağlamıştır. Dijital evren şeklinde tanımlanan bütün, birçok teknolojik aletin çıktılarından meydana gelmektedir (sensör verileri, işlem verileri, tıklama verileri, konum ve coğrafi veriler).